Pokud jste někdy přemýšleli o tom, jak výzkumní pracovníci v oblasti bezpečnosti dokáží obejít ochranu a bezpečnostní funkce společnosti Apple, aby odhalili zranitelnosti iOS a další citlivé informace, v tomto článku najdete odpověď.



Bezpečnostní výzkumníci používají vzácné „dev-fused“ iPhony vytvořené pro vnitřní použití u společnosti Apple. Tyto iPhony nemají dokončený výrobní proces a nemají mnoho funkcí zabezpečení. Jsou popisovány jako zařízení „před jailbreakem“. Tyto iPhony jsou neuvěřitelně cenné, protože mohou být použity k vyhledání zranitelných míst, které by mohly mít vliv na vydané verze iOS. Na zadní straně takového iPhonu je samolepka QR-code, samostatný čárový kód a štítek s nápisem „FOXCONN“, odkazující na firmu, která vyrábí iPhony a další produkty společnosti Apple. Jinak telefon vypadá jako normální iPhone. Jako normální iPhone ale nevypadá, když je telefon zapnutý. Při spuštění se krátce zobrazí terminál příkazového řádku.

A pak, když se spustí, neuvidíte ikony a barevné pozadí iOS. Tento iPhone byl například použit v roce 2016 ke studiu Secure Enclave Processor a výzkumníci v oblasti bezpečnosti dokázali odhalit cenné informace o tom, jak funguje. Na Twitteru se objevil „dev-fused“ iPhone X za cenu kolem 1800 dolarů. Prodávající uvedl, že poskytl tyto iPhony několika bezpečnostním výzkumníkům a věří, že i velké bezpečnostní firmy je také používají. Ostatní prodejci je nabízejí za vyšší ceny a Motherboard našel i iPhone XR za cenu 20 000 dolarů. Většina těchto zařízení je ukradena a pašována z továren, jako je Foxconn v Číně.

Zdroj: macrumors.com