V minulých článcích jste si mohli přečíst, co bychom měli očekávat od iOS 13 a watchOS 6, ale Apple na letošní WWDC také představí macOS Mojave 10.15. A proto si v dnešním článku ukážeme, jaké funkce a vylepšení můžeme očekávat.



Marzipan

Jedná se o technologii společnosti Apple, která umožní vytvořit jednotné aplikace pro iPad i Mac. Apple v loňském roce nabídl náhled na Marzipan a zatímco ho společnost používá pro své vlastní aplikace, vývojáři ho budou také brzy moci využít. Teoreticky to rozšíří počet aplikací dostupných pro uživatele Macu.

Nová aplikace Hudba

macOS 10.15 přinese řadu nových aplikací. I když se očekává, že většina z nich bude vytvořena pomocí Marzipanu, macOS 10.15 bude obsahovat zcela novou aplikaci Hudba založenou na iTunes, ta nabídne nový design. Funkce vyhledávání byla přesunuta na levou stranu spolu s hudební knihovnou s funkcemi procházení Apple Music. Nová aplikace Hudba také nabídne některé funkce z iTunes, například schopnost synchronizovat zařízení.

Aplikace Hudba zjednoduší zážitek z poslechu na macOS tím, že se zaměřuje čistě na hudbu, přičemž Apple přesune funkce video a podcasty do nových samostatných aplikací.

Nová aplikace Podcasty a TV

Apple právě představil zcela novou aplikaci TV na platformě iOS a tvOS, a tato aplikace také přijde na Mac. Nová aplikace TV umožní uživatelům přístup ke všem funkcím, které znáte z iOS a tvOS. Nahoře jsou sekce Sledovat nyní, Filmy, Televizní pořady, Děti a Knihovna. Se spuštěním nové aplikace Hudba, Apple také představí samostatnou aplikaci Podcasty.

Aktualizace aplikace Knihy

Kromě nových aplikací, bude macOS Mojave 10.15 obsahovat také zásadní aktualizace stávajících aplikací. Aplikace Knihy bude obsahovat nový design postranního panelu, stejně jako různé záložky pro Knihovnu, obchod a obchod s audioknihami. Postranní panel bude obsahovat přístup ke knihám, zvukovým knihám, souborům PDF a sbírkám.

Aktualizace aplikace Zprávy a Připomínky 

Očekává se, že aplikace Zprávy bude aktualizována novými funkcemi, bude obsahovat například nálepky a efekty. Tyto funkce byly dostupné na iOS poprvé před několika lety, ale teprve teď je Apple přináší do Macu. Tento týden jsme ukázali design aplikace Připomínky pro iOS a měli bychom očekávat podobné rozhraní na macOS.