Databáze, která obsahovala kontaktní informace milionů instagramových účtů vlivných osobností, známých osobností a účtů různých společností, byla nedávno zveřejněna, podle TechCrunch.



Databáze, kterou provozoval Amazon Web Services a která obsahuje více než 49 milionů záznamů, byla dostupná bez hesla nebo jiných pověření podle bezpečnostního pracovníka, který informoval TechCrunch o úniku. Záznamy zahrnují veřejná data, která byla získána z Instagramu, jako je například profilový obrázek, životopis a čísla sledujících, ale také soukromé kontaktní informace, jako jsou telefonní čísla a e-mailové adresy. Databáze byla zpočátku nahrána a sdílena společností Mumbai založenou sociální marketingovou firmou Chtrbox, která platí za sdílení sponzorovaného obsahu.

„Kontaktovali jsme několik náhodných osob, jejichž informace byly nalezeny v databázi. Dva z lidí odpověděli a potvrdili, že jejich e-mailová adresa a telefonní číslo nalezené v databázi slouží k nastavení jejich účtů Instagram.“ Společnost Facebook, která Instagram vlastní uvedla, že se zabývá tímto problémem a snaží se zjistit, zda data pocházejí z Instagramu nebo jiných zdrojů. „Zeptáme se také na Chtrbox, abychom pochopili, odkud tyto údaje pocházejí, a jak je možné, že jsou veřejně dostupné,“ uvedl Facebook.