Pokud je povolena aktualizace aplikací na pozadí, některé iOS aplikace využívají tuto funkci k pravidelnému odesílání dat různým společnostem, podle testu ochrany osobních údajů od The Washington Post.



Geoffrey Fowler z Washington Post se spojil s firmou Disconnect a použil speciální software, aby zjistil, co dělá jeho iPhone a kdy. A přestože není žádným překvapením, že aplikace sdílejí uživatelská data, je frekvence, s jakou aplikace využívají automatické aplikace na pozadí, aby odesílali data sledovacím společnostem, překvapující, stejně jako některá sdílená data. Fowler zjistil, že aplikace odesílají data jako telefonní číslo, e-mail, polohu, IP adresu a další. Aplikací, které odesílají tato data je spousty, včetně Microsoft OneDrive, Mint, Nike, Spotify, Weather Channel, DoorDash, Yelp, Citizen, a dokonce i The Washington Post vlastní aplikace. Citizen sdílel osobní údaje, které porušily jeho zásady ochrany soukromí (tracker byl později odstraněn), a Yelp odeslal data každých pět minut, což společnost později řekla, že se jedná o chybu. Během týdne testování Fowler narazil na 5 400 trackerů.

Trackery v aplikacích slouží různým účelům. Některé analyzují chování uživatelů a umožňují aplikacím zefektivnit reklamní kampaně, bojovat proti podvodům nebo vytvářet cílené reklamy. Ne všechny sběry dat jsou špatné, například když jsou anonymní a ukládány po omezenou dobu, ale některé aplikace sbírají specifické informace o uživateli a neposkytují jasné informace o tom, jak dlouho jsou data uložena, ani s kým sdílena. „Pokud jde o data, které aplikace sbírají, naše Pokyny pro App Store vyžadují, aby vývojáři měli jasně zveřejněné zásady ochrany osobních údajů a požádali uživatele o povolení shromažďovat data před tím, než tak učiní,“ uvádí Apple. Můžete vypnout automatickou aktualizaci na pozadí a tím tak eliminovat sbírání těchto dat, nicméně aplikace budete poté muset aktualizovat ručně.