Dělí nás necelý měsíc od každoroční vývojářské konference společnosti Apple, na které letos Apple oznámí nové hlavní verze pro každý ze svých operačních systémů, včetně iOS 13, watchOS 6, macOS 10.15 a tvOS 13.



Během posledních několika týdnů jsme zveřejnili spoustu toho, co můžete očekávat v letošní aktualizaci pro iPhone a iPad. A dnes si to zrekapitulujeme.

Tmavý režim
iOS 13 nabídne tmavý režim, na které všichni již hodně dlouho čekáme. Rozhraní bude k dispozici prostřednictvím Oznamovacího centra a bude podobné tomu, které je již k dispozici v macOS. Jak může vypadat tmavý režim iOS 13? Viděli jsme již několik konceptů nejen fotografií, ale také videí. Příští měsíc to konečně uvidíme.

Najít přátele + Najít iPhone
Systém iOS 13 také nabídne sjednocené aplikace Najít přátele a Najít iPhone. Společnost 9to5Mac oznámila v dubnu, že Apple tyto dvě služby sjednotí do jedné aplikace. Nová aplikace bude mít stejné vlastnosti jako aktuální jednotlivé aplikace, ale v jednotném rozhraní. Aplikace bude také obsahovat novou funkci „Najít síť“, která umožní sledovat zařízení, i když nejsou připojena k síti WiFi nebo mobilní síti.

Vylepšení pro uživatele iPadu

Pro uživatele iPadu bude iOS 13 konečně obsahovat podporu pro více oken. To znamená, že budete mít možnost otevřít více oken stejné aplikace. To bude fungovat s rozhraním, kde každé okno bude obsahovat listy, ale budete je moci volně oddělit. Očekává se, že iOS 13 bude obsahovat podporu pro připojení myši jako funkci Zpřístupnění. To by umožnilo uživatelům ovládat iPad pomocí myši. Podrobnosti zde jsou stále trochu nejasné. K dispozici bude také vylepšený design domovské obrazovky.

Režim spánku
Bloomberg tento týden oznámil, že iOS 13 bude obsahovat nový režim spánku. Pokud bude tato funkce povolena, automaticky ztmaví uzamknutou obrazovku, aktivuje funkci Nerušit a ztlumí všechna oznámení.

Aktualizace aplikací
Očekává se, že populární, dosud zanedbaná aplikace Připomínky obdrží změnu designu.  Očekává se, že nové rozhraní bude obsahovat rozložení mřížky pro dnešní úkoly, naplánované úkoly, označené úkoly a další. Pokud jde o aplikaci Zdraví, iOS 13 bude údajně zahrnovat nové funkce pro denní přehled o vašem zdraví, a bude sledovat nové věci, které děláte, například jak hlasitě hrajete hudbu. K dispozici bude také možnost sledování menstruačního cyklu.

Aplikace Domácnost bude obsahovat vylepšenou podporu pro bezpečnostní kamery a také možnost prohlížení minulých záznamů. Safari také údajně testuje nového správce stahování, který by uživatelům umožnil přístup k seznamu stahování na jednom místě, jako je tomu v macOS. Aplikace Soubory bude vylepšena tak, aby fungovala lépe se softwarem třetích stran. Aplikace Mail bude schopna organizovat zprávy do kategorií, jako je marketing, nákupy, cestování a další, přičemž kategorie budou prohledávatelné. K dispozici bude také podpora pro přidávání zpráv do fronty přečíst později.

Aktualizace iMessage
Podle společnosti Bloomberg, iMessage v systému iOS 13 získá vylepšení, které umožní lidem nastavit obrázek profilu a zobrazované jméno a přizpůsobit, kdo jej vidí. K dispozici bude také rozšířená podpora pro Animoji, s novým menu, které vám umožní snadno posílat nálepky.

Vylepšení funkce Čas u obrazovky
Během rozhovoru s ABC News minulý týden, Tim Cook naznačil, že Apple brzy rozšíří funkci Čas u obrazovky. Tento týden, se objevila nová zpráva, která uvedla, že iOS 13 bude obsahovat alespoň některá vylepšení této funkce.

Vylepšení rozhraní
Očekává se, že iOS 13 bude obsahovat několik vylepšení rozhraní. 9to5Mac oznámil, že rozhraní pro ovládání hlasitosti bude mít změněný design. K dispozici budou také nová gesta, která umožní výběr více položek. Také nebude nutné instalovat profil, abyste do systému již dostali nová písma. Místo toho bude v Nastavení nový panel pro správu písem.