macOS Catalina nabízí několik důležitých nových funkcí a možností – včetně nových aplikací, které nahradí iTunes a aplikaci Najít, která dokáže najít také offline zařízení. Dnes si ukážeme 7 skrytých funkcí, které se vám budou líbit.



1. Automatický tmavý mód

v macOS Catalina můžete kromě světlého a tmavého módu nastavit, aby se mód přepínal automaticky. Stačí klepnout na Předvolby systému > Obecné, kde najdete novou možnost – Automaticky. Díky tomu se tmavý režim aktivuje automaticky v závislosti na tom, kolik je hodin.

2. Autentizace pomocí Apple Watch

Uživatelé Apple Watch již vědí, že k odemknutí Macu je mohou použít. Apple Watch však díky macOS Catalina můžete použít také k autentizaci zařízení. Můžete nyní schvalovat instalace aplikací přímo z Apple Watch. A pokud potřebujete zadat heslo (například při změnách systému), můžete rychle provést ověření bez jakéhokoli zadávání textu pouhým dvojím kliknutím.

3. Novinky v aplikaci Mail

macOS Catalina představuje také několik skvělých funkcí, které vám mohou pomoci se spamem. V aplikaci Mail nyní můžete blokovat všechny e-maily od konkrétních odesílatelů – tato funkce je nejen blokuje, ale také posílá e-maily přímo do složky Koš.

4. Snažší podepisování PDF dokumentů

Zatímco aplikace Náhled již obsahuje několik způsobů, jak mohou uživatelé podepisovat dokumenty, díky macOS Catalina je to ještě jednodušší. Nyní můžete svůj iPhone nebo iPad použít k rychlému podepsání dokumentu. Stačí klepnout na tlačítko Nástroje v panelu nabídek. Když poté klepnete na Anotovat > Podpis > Správa podpisů, měli byste vidět novou možnost iPhone nebo iPad. Klepněte na požadované zařízení a zobrazí se na něm rozhraní pro podepsaní.

5. Bezpečnostní zámek

Jeden z pozoruhodných bezpečnostních prvků v macOS Catalina je přidání aktivačního zámku. V podstatě to znamená, že můžete zablokovat Mac na dálku. A vy budete jediní,  kdo může zámek deaktivovat. Ve spojení s novou funkcí sledování offline zařízení by to mohlo být pro zloděje mnohem obtížnější.

6. Čas u obrazovky

macOS Catalina přidává také funkci Čas u obrazovky, a kromě toho budou moci rodiče kontrolovat, s kým mohou jejich děti komunikovat (a kteří s nimi mohou komunikovat).

7. Bezpečnost

Kromě aktivačního zámku a nové aplikace Najít obsahuje macOS Catalina také mnoho dalších skrytých funkcí souvisejících s bezpečností. A i když mohou být relativně malé je to cesta k bezpečnějšímu systému. Systémový svazek je nyní jen pro čtení a existuje také několik vylepšení Gatekeeperu a požadavků na přístup k aplikacím. Tyto dvě funkce by mohly pomoci chránit přístroj před škodlivým softwarem.