Apple reagoval na žalobu podanou společností Spotify týkající se App Store v Evropě. Apple uvedl, že Spotify platí 15 procentní provizi pouze za přibližně 0,5 procenta platících uživatelů.



Toto číslo představuje přibližně 680 000 uživatelů, kteří se přihlásili k odběru služby Spotify prostřednictvím App Store v období od roku 2014 do 2016. Je to proto, že společnost Apple vybírá 30% provizi za první rok předplatného, poté poplatek klesne na 15%. Apple reaguje tři měsíce poté, co společnost Spotify oznámila, že podala antimonopolní stížnost proti Apple u Evropské komise kvůli nekalým praktikám. Apple vyžaduje, aby vývojáři zaplatili 30% provizi za používání systému nákupu v aplikaci (IAP). Skutečností však je, že pravidla nejsou uplatňovány u všech vývojářů.

Apple účtuje provizi z nákupů v aplikacích vázaných na digitální zboží, což je důvod, proč jsou aplikace jako Uber a Deliveroo osvobozeny. Společnost Apple také zakazuje vývojářům upozorňovat uživatele, že se mohou přihlásit k odběru nebo dokončit nákup mimo App Store. Apple čelí několika sporům týkající se App Store. V reakci na to Apple řekl, že je otevřený konkurenci, přičemž poznamenal, že App Store byl vytvořen jako bezpečné a důvěryhodné místo pro zákazníky, kteří mohou objevovat a stahovat aplikace a zároveň je to skvělá obchodní příležitost pro všechny vývojáře.