V minulých článcích jsme si představili všechny důležité funkce iOS 13 i iPadOS 13. V dnešním článku se budeme věnovat všem důležitým a zajímavým funkcím, které nabízí macOS Catalina.



Dynamické tapety

Stejně jako každé hlavní vydání macOS, i macOS Catalina obsahuje novou dynamickou tapetu. Krásná tapeta ostrova Catalina u pobřeží jižní Kalifornie, je fascinující. Tapeta se mění během denní doby.

Rozdělení iTunes

iTunes je minulostí, na jejím místě jsou tři nové aplikace pro Hudba, Podcasty a TV.

Aplikace Hudba

Nová aplikace Hudba je jednoduchá a je zaměřena na Apple Music a na hudbu, kterou máte ve své knihovně. Pokud však chcete koupit hudbu z Apple Music, můžete i nadále přejít do iTunes Store. V panelu nabídek jednoduše přejděte na položku ZobrazitZobrazit iTunes Store.

Aplikace Podcasty

Po několika letech, kdy byla aplikace dostupná na iPhonu a iPadu je k dispozici konečně samostatná aplikace Podcasty i pro Mac.

Aplikace TV

Aplikace TV je zdrojem pro sledování filmů a televizních pořadů. Je to také místo, kde můžete přistupovat k dříve zakoupeným filmům. Můžete zde také sledovat obsah předplatitelských služeb ze služby Apple TV Channels a také zde bude k dispozici služba Apple TV +, která bude spuštěna později na podzim. Podporuje také přehrávání 4K HDR filmů.

Synchronizace a záloha zařízení 

Synchronizace a zálohování zařízení je nyní k dispozici ve Finderu. Jednoduše připojte zařízení se systémem iOS a zobrazí se na postranním panelu Finderu.

Fotky

Aplikace Fotky v systému iOS 13 byla vylepšena a mnoho z novinek je také k dispozici v macOS. Jednou z mých nejoblíbenějších novinek je karta Dny, která představuje přehled vašich fotografií v chronologickém pořadí, přičemž automaticky skrývá duplikáty a méně relevantní obrázky. Nová aplikace Fotky také automaticky přehrává Live fotografie a videa (bez zvuku).

Poznámky

Podobně jako aplikace Fotky, i aplikace Poznámky obsahuje podobné vylepšení jako v iOS. Mezi vylepšení patří možnost sdílení složek, nové zobrazení galerie a vylepšené možnosti vyhledávání.

Připomínky

Aplikace připomenutí je o hodně lepší, než aplikace, kterou nahrazuje. Uživatelé mají nyní přístup ke čtyřem snadno ovladatelným seznamům, spolu s přizpůsobitelnými seznamy, které lze seskupit. Mezi další vylepšení patří vytváření dílčích úkolů, integrace zpráv a další.

Čas u obrazovky

Funkce Čas u obrazovky umožňuje uživatelům sledovat používání aplikací, stanovit výpadky, nastavit limity aplikací a mnoho dalšího.

Bezpečnost a soukromí

macOS Catalina také obsahuje nové funkce pro nahrávání obrazovky, soubory a složky, sledování vstupu a rozpoznávání řeči. Tyto změny slouží k dalšímu zabezpečení vašeho počítače.

Jednou z nejlepších funkcí je autorzizace zařízení pomocí Apple Watch. Díky tomu je ochrana soukromí ještě jednodušší.

Sidecar

Sidecar je nová technologie, která umožňuje iPadu fungovat jako přenosný externí displej a vstupní zařízení pro váš Mac. Nejen, že můžete rozšířit nebo zrcadlit displej Macu prostřednictvím kabelového nebo bezdrátového připojení, ale iPad můžete použít také s Apple Pencil.

Aplikace 

I když iOS aplikace pro Mac ještě nejsou veřejně dostupné, jedná se o slibný nový zdroj aplikací pro uživatele Mac. Samozřejmě, že hry a hudební aplikace budou skvělé, ale jsem zvědavá, co dalšího vývojáři představí.