Po překvapivém oznámení Apple, že Jony Ive opouští společnost, se objevily nové podrobnosti o jeho práci v Apple v uplynulých letech, které naznačují, že jeho odchod byl již dlouho plánován.



Mark Gurman ze společnosti Bloomberg oznámil, že poté, co společnost vydala Apple Watch v roce 2015, Ive se již začal vzdávat svých povinností kvůli tlaku, který na něj společnost kladla. Apple ho následně jmenoval vedoucím designového týmu, měl odpovědnost za hardwarový a softwarový designový tým. Od té doby, Ive navštěvoval společnost Apple dvakrát týdně a mnohokrát se setkal se svým designovým týmem v San Franciscu, tak se mohl vyhnout dlouhému dojíždění z jeho domova v Pacifiku do Apple. Někdy se dokonce setkal se svým týmem v domech svých zaměstnanců, v hotelech nebo na jiných místech, zatímco většinu práce dělal v kanceláři v San Franciscu, která se nyní stala základem jeho nové společnosti LoveFrom.

Ive často cestoval do Londýna, poblíž místa, kde vyrostl, podle Gurmana z Bloomberg. Na konci roku 2017 znovu převzal některé z odpovědností, kterých se předtím vzdal, a Howarth a Dye byli odstraněni ze stránky vedení společnosti Apple. Ale stále do kanceláře docházel jen pár dní v týdnu. Někteří lidé se obávají nového vedení designového týmu. Ti uvádí, že Apple nyní nemá ve svém týmu opravdový designový mozek, což je problém. „Designový tým je tvořen nejkreativnějšími lidmi, ale nyní je zde určitá bariéra, která tam dříve nebyla,“ řekl jeden z bývalých manažerů společnosti Apple. „Lidé se bojí být inovativní,“ dodal.