Na WWDC na začátku tohoto měsíce představila společnost Apple novou funkci Přihlášení pomocí Apple, která uživatelům nabízí alternativu pro přihlášení pomocí Facebooku a Google.



OpenID Foundation však zpochybňuje některá rozhodnutí, která Apple učinil pro tuto funkci. OpenID Foundation je nezisková organizace s členy jako PayPal, Google, Microsoft a další. Nadace OpenID Foundation řídí řadu univerzálních platforem pro přihlášení pomocí OpenID Connect: „OpenID Connect byl vyvinut velkým počtem firem a odborníků v OpenID Foundation (OIDF). OpenID Connect je moderní, široce používaný protokol postavený na OAuth 2.0, který umožňuje standardním způsobem přihlášení do aplikací třetích stran.“ 

Ve veřejném dopise Craigovi Federighimu, OpenID Foundation píše, že Apple do značné míry přijal OpenID Connect pro funkci Přihlášení pomocí Apple, ale že existují některé významné rozdíly. Nadace argumentuje, že díky rozdílům mezi Přihlášení pomocí Apple a OpenID Connect jsou omezeny aplikace, kde mohou zákazníci používat tuto funkci a představují rizika pro bezpečnost a soukromí. Aby se tyto problémy vyřešili, nadace OpenID Foundation vyzývá Apple, aby vyřešil tyto rozdíly a eliminoval tak bezpečnostní riziko.