Apple na své vývojářské konferenci WWDC 2019 oficiálně představil iOS 13 pro iPhone a iPad. V dnešním článku si ukážeme, co vše je tedy nakonec nové a co nám tento operační systém přinese.



iOS 13 tedy obsahuje, jak jsme očekávali, tmavý mód, přepracovanou aplikaci Zprávy, Kalendář, nová témata odpovídající tmavému módu a novou domovskou obrazovku. Tmavý mód najdete ve všech nativních aplikacích, včetně zobrazení oznámení, widgetů, kalendáře a poznámek. Nová aplikace Připomínky je přepracovaná kompletně od základu, stačí zadat, co chcete a aplikace bude vědět, kdy a kde vás upozorní, připojí fotografie, inteligentní seznamy nebo úkoly.

Tmavý režim můžete najít také v aplikaci Hudba, kde se vám budou zobrazovat také texty písní. Přepracovaná je také funkce sdílení, sdílet můžete věci pomocí pouhého jednoho klepnutí. iOS 13 se také zaměřuje na výkon: Pomocí Face ID zařízení odemknete až o 30% rychleji. Spouštění aplikace je 2x rychlejší. Velikost aplikací je o 50% menší a také velikost aktualizace aplikací je o 50% menší.

https://youtu.be/E5Jg4Wm9b7o

V Memoji můžete nyní použít make-up nebo různé doplňky. Nové zabezpečení ochrany soukromí pro kamery podporující HomeKit: HomeKit Secure Video. Video je analyzováno ve vašem iPadu, HomePodu nebo Apple TV. Pak je posláno do společnosti Apple, kde ho nikdo nevidí. Nové možnosti ochrany osobních údajů pro sdílení polohy aplikacím třetích stran: Povolit pouze jednou, Upozornění na sledování na pozadí, ochrana WiFi a Bluetooth. K dispozici je nová funkce, která poskytuje 3D zobrazení ulic, umožňuje plynulý pohyb po ulici, prohlížení obchodů a další. Nová úvodní obrazovka v aplikaci Mapy vytvářet můžete sdílené seznamy, organizovat výlety nebo vytvořit seznam oblíbených míst.

Nová karta v aplikaci Fotky, umožňuje snadno procházet vaše fotografie z určitého roku, měsíce nebo dne. Můžete procházet jednotlivé dny a zobrazit všechny fotografie pořízené v určitý den. Vaše fotografie a videa můžete také snadno upravit, můžete upravit sytost, zvýraznění, kontrast, vyvážení bílé a mnoho dalšího. Videa můžete také otáčet přímo v aplikaci Fotky. Siri Shortcuts jsou nyní v systému iOS s podporou nových vícekrokových zástupců a navrhovaných automatizací.