Apple zdvojnásobil své funkce ochrany osobních údajů v systému iOS 13, což uživatelům poskytuje podrobnější pohled na to, jaké aplikace mají přístup k informacím o jejich poloze.



Některé aplikace mohou využívat GPS, Bluetooth a Wi-Fi a vaši přibližnou polohu. Dobrou zprávou je, že iOS 13 vám dává možnost zjistit, jak často vás aplikace sledují, a co vše využívají, takže máte nad svými daty kontrolu. Pokud aplikace získá data o vaší poloze, iOS zobrazí vyskakovací oznámení, které vám ukáže mapu s údaji, které aplikace sledovala, a konkrétní důvod, proč vás aplikace sleduje, spolu s otázkou, zda chcete pokračovat.

Máte obvykle tři možnosti: Povolit při používání aplikace, Povolit jednou a Nepovolit. První možnost omezuje přístup aplikace k vašim údajům o poloze, když je aplikace aktivně používána, druhá umožňuje sledování vaší polohy pouze jednou, zatímco třetí zakáže sledování polohy úplně.

Můžete kdykoliv zjistit, které aplikace ve vašem zařízení používají polohové služby. Otevřete aplikaci Nastavení a klepněte na Soukromí -> Polohové služby.

Odtud můžete měnit oprávnění každé aplikace (Nikdy/Příště se zeptat/Při používání aplikace/Vždy) a také se dozvíte důvod, proč aplikace chce získat přístup k vaší poloze, což vám umožní mít přehled o vašich datech. Možnosti, které vyberete, budou záviset na dané aplikaci – některé aplikace mohou mít právě důvod sledovat vaši polohu na pozadí, zatímco jiné ne. Jde o to, že Apple chce, abyste toto chování měli pod kontrolou.