Ministerstvo spravedlnosti tvrdí, že antimonopolní rozhodnutí Qualcomm představuje hrozbu pro národní bezpečnost. Žádá, aby opravné prostředky vydané soudem byly pozastaveny až do odvolání.



Ačkoli Apple urovnal občanský soud proti Qualcomm, přesný stejný důkaz předložený pro tento případ byl dříve použitý Federální obchodní komisí (FTC).

Důkazy společnosti Apple v tomto případě byly klíčem k vítězství FTC. Soud ale rozhodl, že smlouvy společnosti Qualcomm s výrobcem zařízení iPhonů a dalšími společnostmi v oblasti smartphonů jsou nespravedlivé, stejně jako důkaz, že výrobce čipů má účinný monopol na základní bezdrátové technologie.

V květnu jsme se dozvěděli, že DOJ se může snažit zasáhnout do případu a vyjádřit znepokojení nad dopadem nápravných opatření na budoucnost společnosti Qualcomm. Zejména se společnost obává, že Qualcomm je lídrem USA ve vývoji technologie 5G, a cokoli, co by poškodilo obchodní model společnosti, by ho mohlo způsobit menší motivací investovat do výzkumu a vývoje. To by mohlo poškodit USA závislou na čínské technice 5G.

Pokud je Qualcomm schopen vydělat méně peněz z licencování svých patentů a prodeje čipů, může se rozhodnout, že drahé investice do výzkumu a vývoje 5G již nemají finanční smysl.

Navíc, podle DOJ je Qualcomm klíčovým dodavatelem ministerstva obrany a je v národním zájmu, aby společnost zůstala motivována investovat do výzkumu a vývoje.