Po třech měsících testování je nyní iOS 13 konečně k dispozici veřejnosti. Existuje spousta nových věcí, které můžete vyzkoušet a my si v dnešním článku uvedeme ty nejlepší z nich, které byste rozhodně neměli přehlédnout.



Apple Arcade
Apple Arcade vám umožňuje přístup ke kolekci her za cenu jednoho poplatku, a to 139 Kč měsíčně. Hry si budete moci zahrát také na Apple TV a macOS Catalina na podzim. Spolu s Apple Arcade přidává iOS 13 podporu pro herní konzoly. To znamená, že nyní můžete k iPhonu nebo iPadu připojit Xbox nebo Playstation.

Tmavý režim

Po letech spekulací bude jistě jednou z nejoblíbenějších funkcí v systému iOS 13 tmavý režim. Můžete si naplánovat, aby se spustil v určitou dobu, nebo jej můžete ručně aktivovat prostřednictvím Nastavení nebo prostřednictvím Ovládacího centra. Nové tapety jsou také optimalizovány pro tmavý režim a automaticky se mění při přepínání mezi světlým režimem a tmavým. Vývojáři do svých aplikací již přidávají tmavý režim, což jistě bude pokračovat po celý zbytek roku 2019.

Fotky
Aplikace Fotky také obdržela hlavní aktualizaci v systému iOS 13. Tato vylepšení usnadňují zobrazení vzpomínek, zatímco snímky obrazovky a duplicitní fotografie jsou také skryty, aby aplikace byla přehlednější. K dispozici je také nová karta, která usnadňuje procházení vaší knihovny fotografií. Mezi další vylepšení patří karta Dnes pro zobrazení obrázků pořízených v předchozích letech, inteligentní náhledy fotografií, automatické přehrávání, živé fotografie a videa a další.

Fotoaparát
Aplikace Fotoaparát získala také několik pozoruhodných vylepšení. Nyní můžete upravit intenzitu portrétového osvětlení, což podle společnosti Apple může pomoci vyhladit pokožku, zaostřit oči a rozjasnit rysy obličeje.

Přihlásit se pomocí Apple

Přihlásit se pomocí Apple je nová platforma pro přihlášení zaměřená na ochranu osobních údajů, která je jednou ze základních funkcí systému iOS 13. Umožňuje vám snadno se přihlásit k aplikacím a webům pomocí vašeho Apple ID, což znamená, že nemusíte vyplňovat formuláře nebo vytvářet nová hesla. K dispozici je také možnost „skrýt můj e-mail“, což znamená, že nemusíte nikdy sdílet svou e-mailovou adresu s konkrétní aplikací.

Zprávy
V systému iOS 13 je v aplikaci Zprávy několik nových funkcí. Můžete sdílet své jméno a fotku, když zahájíte konverzaci nebo když druhá osoba odpoví ve zprávě. Rozhodněte se, zda budete sdílet tyto údaje se všemi, pouze se svými kontakty, nebo vůbec. Pro svou fotografii můžete dokonce použít animoji nebo obrázek. Mezi další vylepšení patří nálepky Memoji, vylepšené vyhledávání, nové Animoji a další.

Zdraví
Můžete sledovat menstruaci, plodné dny a další. Apple také přidal nový souhrnný pohled, ve kterým uvidíte všechny důležité informace a upozornění týkající se vašeho zdraví. Také můžete sledovat jak dlouho si čistíte zuby.

Klávesnice QuickPath

Nová klávesnice QuickPath umožňuje přejetím prstem z jednoho písmene na další zadat slovo.

Soukromí
Společnost Apple provedla řadu změn týkající se vašeho soukromí. Nyní budete dostávat oznámení, když aplikace používá vaši polohu na pozadí, takže se můžete rozhodnout, zda používání polohy znovu potvrdíte.

Připomínky

Aplikace Připomínky je zcela nová a obsahuje lepší organizaci a sledování vašich připomínek. Siri nyní navrhuje připomínky v celém systému iOS, což usnadňuje přidávání nových připomínek. K dispozici je také podpora příloh, nový panel nástrojů, inteligentní seznamy a další. Inteligentní seznamy vám umožní sledovat vaše nadcházející připomínky pomocí rozhraní, které je automaticky organizuje a zobrazuje na základě vašeho plánu a priority.

Vylepšení výkonu
V loňském roce se Apple s vydáním systému iOS 12 silně zaměřil na výkon a letos je to také jedna z hlavních funkcí systému iOS 13. Spouštění aplikací, je až dvakrát rychlejší, zatímco Face ID je až o 30% rychlejší. Společnost Apple také pracovala na zmenšení velikosti stahování aplikací a na zmenšení aktualizace aplikací.

Mapy

V aplikaci Mapy je k dispozici nová funkce Podívejte se kolem, která vám poskytne 360° pohled na oblast kolem vás. Můžete si také uložit oblíbená místa a k dispozici je také vylepšení CarPlay, které poskytuje snadnější plánování tras, vyhledávání a navigaci. Funkce Oblíbené a Kolekce jsou k dispozici také v CarPlay.