Společnost Social Technologies LLC se sídlem v Atlantě dnes podala žalobu proti Apple, která obviňuje společnost z falešného označení, že je držitelem federální registrace ochranné známky Memoji ve Spojených státech.



Apple uvádí MEMOJI® ve svém seznamu ochranných známek na svých webových stránkách od června 2019, se symbolem ® označujícím federálně registrovanou ochrannou známku u Úřadu pro patenty a ochranné známky USA, a to i přes to, že ochranná známka patří společnosti Social Technologies LLC. Apple úspěšně zaregistroval ochrannou známku Memoji v některých zemích mimo USA a několik zahraničních zemí. Memoji je funkce pro iPhone a iPad, představená jako součást iOS 12 na WWDC 2018. Social Technologies LLC nabízí aplikaci pro Android v Google Play s názvem Memoji, kterou popisuje jako nejlepší aplikaci pro zasílání zpráv na světě, která zachytí váš výraz obličeje.

Social Technologies LLC již zažalovala Apple za porušení ochranné známky v září 2018. Výňatek ze stížnosti podané u federálního soudu USA v New Yorku: „Společnost Social Tech navštívila seznam ochranných známek společnosti Apple dne 17. června 2019, den před sesazením Thomase La Perleho, hlavního ředitele autorských práv a ochranných známek společnosti Apple. Tehdy nebyla MEMOJI uvedena v seznamu ochranných známek společnosti Apple. Poté však byl seznam aktualizován a obsahoval falešné označení.“
Social Technologies LLC žádá o soudní příkaz zakazující společnosti Apple používat symbol ® ve spojení s Memoji a také finanční oškodnění. Společnost chce také prohlášení, že vlastní jedinou federálně registrovanou ochrannou známku Memoji.