Apple Watch si opět připisují záchranu života, tentokrát díky funkci Detekce pádu, kterou obsahují Apple Watch Series 4 a Apple Watch Series 5. Tato funkce zachránila již spoustu životů, ale nejnovější příběh je příkladem toho, proč by lidé měli zvážit její zapnutí.



Gabe Burdett a jeho otec Bob měli minulý víkend v plánu vyjet si na horských kolech, Bob ovšem při jízdě spadl, ještě předtím, než dorazil jeho syn. Text zprávy, které Apple Watch automaticky zaslaly na Gabeův iPhone ho informoval o nehodě. „Včera v neděli, když jsem si chtěl vyjet se svým otcem na horských kolech v Riverside State Park, jsem obdržel zprávu, že Apple Watch detekovaly pád s oznámenou polohou, kde se to stalo. Nebylo to daleko od našeho místa setkání.“ Apple Watch Series 4 a novější obsahují vestavěnou funkci detekce pádu. Ve výchozím nastavení je funkce vypnutá, pokud máte méně než 65 let, ale kdokoli ji může zapnout v aplikaci Watch na iPhonu.

Tato funkce funguje tak, že inteligentně detekuje, když dojde k náhlému pádu a automaticky zavolá pohotovostní služby, pokud osoba nezruší výstrahu do jedné minuty od pádu. Přesně to se stalo, když Gabeův otec spadl. Tato funkce fungovala přesně podle plánu a Bob byl odvezen do nemocnice ještě než Gabe dorazil na místo. Dostal se tedy do nemocnice za méně než půl hodiny. Pokud jde o jeho otce, Gabe říká, že se mu daří dobře, kdyby ale nezavolaly Apple Watch včas pomoc, mohlo by to být mnohem horší.