Platformy sociálních sítí se sídlem v USA, včetně Facebooku a WhatsApp, budou nuceny sdílet šifrované zprávy uživatelů s britskou policií v rámci nové smlouvy mezi těmito dvěma zeměmi, podle osoby, která je s touto záležitostí obeznámena.



Dohoda, která má být podepsána do příštího měsíce a přiměje společnosti, aby sdílely informace na podporu vyšetřování osob podezřelých ze závažných trestných činů, včetně terorismu a pedofilie. Přestože zpráva zmiňuje také WhatsApp tato aplikace používá šifrování typu end-to-end. To znamená, že Facebook nemá přístup k obsahu, a proto jej ve skutečnosti nemůže sdílet s nikým. Messenger však ve výchozím nastavení nepoužívá šifrování typu end-to-end. Jsou šifrovány, ale Facebook vlastní klíč, takže je může dešifrovat. Šifrovány jsou pouze tajné zprávy, které jsou k dispozici pouze v aplikaci a mnoho z lidí o této možnosti ani neví.

Zatímco vlády tvrdí, že tato opatří je zaměřena na zločince a teroristy, problém je v tom, že jakoukoli slabost v soukromí, kterou mohou využít donucovací orgány, mohou využít také zločinci nebo hackeři. Nejlepší způsob, jak chránit své soukromí, je použití platforem a aplikací nabízejících šiforvání typu end-to-end, kde nikdo kromě uživatele, kterému píšete nemůže číst obsah. Mezi příklady takových aplikací patří například iMessage, FaceTime, WhatsApp, Telegram a Signal.