Je vždy zajímavé podívat zpátky do minulosti, zejména pokud jde o prototypy, což jsou zařízení, která nebyla ve skutečnosti nikdy vydána. V dnešním článku se podíváme na počítač Macintosh Portable M5120.



Na rozdíl od počítače, který byl prodáván na konci 80. let v béžové barvě, je tento model vyroben z čirého plastu. Macintosh Portable stál 7,300 dolarů a byl to první Mac poháněný baterií. Vážil neuvěřitelných 8 kg, ale bylo to stále přenosnější zařízení než standardní počítače té doby.

Macintosh Portable neobsahoval žádné šrouby a byl navržen tak, aby šel rozebrat pouze rukama, což u současných přenosných počítačů není možné. Vyznačoval se 9,8 palcovým černobílým LCD displejem, 9MB RAM, disketovou mechanikou, klávesnicí ve stylu psacího stroje a nastavením trackballu, který umožnil umístění trackballu buď vlevo nebo vpravo.

Mohli jste jej zavřít, když se nepoužívá, což připomíná design moderních MacBooků a je zde zabudovaná rukojeť. Baterie uvnitř byla olověná a dokázala vydržet přibližně 8 až 10 hodin.