Dělí nás už jenom jeden den od oficiálního vydání watchOS 6 a iOS 13 a obě aktualizace obsahují nové funkce, které vám pomohou zabránit dlouhodobému vystavování se hlučnému prostředí a hlasitost zvuku ve sluchátkách.



V systému iOS 13 si nyní můžete prohlížet úroveň hlasitosti ve sluchátkách, které používáte. Apple dělí hlasitost do dvou úrovní: „OK“ a „Hlasitě.“ Kde tuto funkci najdete? Na iPhonu se systémem iOS 13 otevřete aplikaci Zdraví a dole klepněte na kartu Prohlížet. Měli byste vidět novou možnost Sluch, klepněte na ni a vyhledejte možnost Hlasitost zvuku ve sluchátkách. V této části můžete zobrazit podrobné informace o zvuku ve sluchátkách za poslední hodinu, den, týden, měsíc a rok (jsou-li k dispozici dostatečné údaje). Hlasitost pod 80 decibelů je hodnocen jako „OK“, zatímco opakovaná hlasitost nad 80 decibelů může vést k poškození sluchu je hodnocena jako Hlasitá.

Klepnutím na tlačítko Zobrazit všechny filtry můžete také filtrovat úrovně zvuku podle typu sluchátek a zjistit, ve kterých sluchátkách posloucháte hudbu nejhlasitěji. Apple říká, že funkce funguje nejlépe se sluchátky Beats a AirPods, ale úroveň hlasitosti lze odhadnout také při použití jiných sluchátek.

Aplikace Hluk

V Apple Watch je také k dispozici nová funkce, která pomáhá chránit váš sluch. Nová aplikace Hluk je navržena tak, aby vás upozornila, když jste v hlasitém prostředí, které by mohlo poškodit váš sluch. Chcete-li tuto funkci nastavit, otevřete na iPhonu aplikaci Watch. V seznamu aplikací vyhledejte Hluk. Ve výchozím nastavení vás aplikace upozorní, když úroveň zvuku v prostředí překročí 90 decibelů. Můžete to však upravit podle svých představ. Světová zdravotnická organizace říká, že hlasitost 90 decibelů by mohla poškodit váš sluch po 30 minutách expozice denně.

  • 80 decibelů, Limit: Asi 5 hodin/den
  • 85 decibelů, Limit: Asi 2 hodiny/den
  • 90 decibelů, Limit: Asi 30 minut/den
  • 95 decibelů, Limit: Asi 10 minut/den
  • 100 decibelů, Limit: Asi 3 minuty/den