Koncem tohoto měsíce výjde kniha generálního ředitele Disney a bývalého člena představenstva společnosti Apple Boba Igera. Ještě před vydáním nové knihy bylo zveřejněno několik klíčových výňatků o Stevu Jobsovi, který byl Igerovým blízkým přítelem.



Bob Iger a Steve Jobs v rozhovoru: Přemýšlel jsem o budoucnosti televize a věřil jsem, že je jen otázkou času, než budeme mít přístup k televizním pořadům a filmům na našich počítačích. Nevěděl jsem, jak rychle se bude mobilní technologie vyvíjet (iPhone byl ještě dva roky v nedohlednu), takže jsem si představoval platformu iTunes pro televizi „iTV“, jak jsem ji popsal. Steve chvíli mlčel a pak konečně řekl: „Vrátím se k tobě. Pracuji na něčem, co ti chci ukázat.“

Jobs tehdy řekl Igerovi o video na iPodu, a požádala Igera,a by na něj umístil televizní pořady Disney, což Iger souhlasil, to vedlo oba k solidnímu přátelství mezi nimi a nakonec i k nové dohodě mezi Disney a Pixarem.

Podle Igera, v roce 2006, těsně před tím, než bylo Disney připraveno oznámit akvizici Pixaru, Jobs řekl Igerovi, že se jeho rakovina vrátila a rozšířila se do jater, což Igerovi poskytlo čas na to, aby se z dohody vyhnul.

Řekl mi, že rakovina je teď v játrech a mluvil o pravděpodobnosti, že ji porazí. Udělal, co bude potřeba, na maturitě střední školy jeho syna Reeda. Když mi řekl, že jsou čtyři roky daleko, cítil jsem se zdevastovaný. Nebylo možné vést tyto dva rozhovory – o Steveovi, který čelí jeho blížící se smrti, a o dohodě, kterou jsme měli uzavřít během několika minut – ve stejný okamžik.

Po akvizici podstoupil Jobs léčbu rakoviny a sloužil na Disney desce jako největší akcionář Disney. Zvažoval důležité Disney rozhodnutí, jako je akvizice Marvela, a občas letěl dokonce s Igerem na dovolenou. „Naše spojení bylo mnohem víc než obchodní vztah,“ napsal Iger.

S každým úspěchem, který společnost Disney měla od Steveovy smrti, je vždycky uprostřed mého vzrušení okamžik, kdy si myslím, že by Steve mohl být za tím schován.

„Ride of Lifetime: Lessons Learned od 15 let jako generální ředitel společnosti Walt Disney Company“ bude vydán 23. září 2019. Lze jej předobjednat od Amazonu za 19,60 USD.