Po 9 letech existence získal iPad konečně svůj vlastní operační systém iPadOS 13. Ten obsahuje skvělé funkce, jako je podpora více oken pro stejnou aplikaci, vylepšený multitasking, vylepšené kopírování a vkládání textu a mnoho dalšího.



Nejlepší funkce iPadOS 13:

Nové rozložení domovské obrazovky

iPadOS 13 obsahuje nové rozložení domovské obrazovky 5×6 pro ikony aplikací. Můžete mít na domovské obrazovce 10 ikon aplikací ve srovnání s iOS 12.

Zobrazení Dnes

Zobrazení dnes bylo aktualizováno novými funkcemi. V horní části je zobrazen aktuální čas a datum. Můžete si prohlížet widgety vedle zbývajících ikon aplikací na domovské obrazovce. V nastavení zobrazení najdete přepínač, který vám umožní jej umístit vedle aplikací na domovské obrazovce v režimu na šířku. K dispozici je také nová možnost připnout vaše oblíbené widgety.

Plovoucí klávesnice

Psaní pomocí softwarové klávesnice na iPadu se ukázalo jako náročné, když držíte zařízení v rukou. Proto je v iPadOS k dispozici plovoucí klávesnice. K plovoucí klávesnici lze přistupovat výběrem tlačítka, které se objeví po dlouhém stisknutí tlačítka ve spodní části klávesnice. Jakmile se plovoucí klávesnice zobrazí na obrazovce, uživatelé ji mohou přesunout na vhodné místo na obrazovce pouhým přetažením.

Safari

Mobilní prohlížeč Safari je již dlouho problémem pro uživatele, kteří chtějí používat iPad jako náhradu za MacBook Pro. iPadOS vylepšuje zážitek z prohlížení tak, abyste mohli prohlížet webové stránky také v plné verzi.

Stahování

Namísto toho, aby se vám zobrazila chybová zpráva, že Safari nemůže stáhnout konkrétní typ souboru, je nyní možné stáhnout téměř cokoli. Vestavěný správce stahování Safari je jednoduchý a funguje dobře.

Další klávesové zkratky

iPadOS 13 obsahuje spoustu nových výkonných klávesových zkratek pro Safari a aplikaci Soubory.

Nainstalujte a spravujte písma

iPadOS 13.1 otevírá možnost instalovat písma přímo z App Store.

Vylepšení multitaskingu

V iPadOSu je do multitaskingu přivedeno tolik vylepšení, že iPad vypadá jako zcela nové zařízení. Nyní můžete dělat spoustu věcí na iPadu současně.

  • Více aplikací v Slide Over
  • Přesouvejte aplikace přes jinou aplikaci
  • Přepínejte mezi aplikacemi
  • Zavřete aplikace pomocí Slide Over

  • Přesuňte aplikace přes aplikace na celou obrazovku nebo do Split View
  • Více oken ze stejné aplikace
  • Kombinujte aplikace
  • Přepínače aplikací zobrazuje názvy oken

Vylepšení aplikace Soubory

Aplikace Soubory získává podporu externích zařízení, jako jsou USB disky a SSD disky a podporu pro externí servery, soubory ZIP a další.

  • Nové zobrazení
  • Vylepšená metadata
  • Rychlé akce
  • Vyhledávací filtry

  • MB přístup
  • Podpora externího disku
  • Soubory zip
  • Sdílení složek iCloud

Vylepšení aplikace Fotky

Stejná vylepšení aplikace Fotky, které najdete v iOS 13 najdete také v iPadOS 13.

Snížená latence Apple Pencil

Díky pokročilým predikčním algoritmům získává Apple Pencil sníženou latenci až 9 milisekund. Apple říká, že snížená latence způsobí, že Apple Pencil bude působit přirozeněji.

Snímky obrazovky

S iPadOS 13 můžete zachytit snímek obrazovky celého dokumentu, e-mailu nebo webové stránky. Rozhraní pro úpravy snímku obrazovky bylo také přepracováno.

Tmavý režim

Tmavý režim je hlavní funkcí iPadOS 13. Na iPadu je podpora tmavého režimu rozsáhlá, od speciálních tmavých tapet po tmavý dok, tmavé widgety, tmavé výchozí aplikace a samozřejmě tmavé aplikace třetích stran.

Apple Arcade

Služba Apple Arcade byla spuštěna minulý týden pro iPhone, ale iPad je nepochybně lepším zařízením pro hry díky jeho větší obrazovce a lepším reproduktorům. Dobrou zprávou je, že vaše předplatné Apple Arcade bude fungovat na více zařízeních, včetně iPadu. To znamená, že můžete na iPhonu spustit hru a na iPadu v ní pokračovat.

Podpora myši

Podpora myši je vítanou novou funkcí v iPadOS 13. Chcete-li ji povolit, přejděte do NastaveníObecné ZpřístupněníAssistive TouchZařízeníZařízení Bluetooth.

Sidecar

Jednou ze skvělých nových funkcí je podpora Sidecar pro macOS Catalina. Sidecar vám umožní použít iPad jako druhou obrazovku pro váš Mac.