Produkty od Applu již několikrát dokázaly zachránit život. Přestože se vám může titulek článku zdát nereálný, neberte jej na lehkou váhu. Nový průzkum totiž dokázal, že iPhone a aplikace CRADLE dokáže předčasně odhalit vážnou nemoc. Konkrétně jde o Retinoblastom. Vzácnou formu rakoviny postihující děti. Jak je to možné?



Pokud jste si někdy všimli na fotografiích červeného záblesku v očích, když někoho fotíte, je to vlastně známkou zdravých očí. V opačném případě, kdy je odlesk spíše bílý, může se jednat právě o vážnou formu rakoviny sítnice nebo další oční poruchy. Vyloučit se tak rovněž nemůže ani šedý zákal nebo Coatsova choroba. Včasné zjištění těchto poruch může zachránit nejen oko, ale v některých případech i samotný život. „Nádor roste rychle a když uvidíte bílý odlesk v oku, máte asi šest měsíců až rok, než se nádor začne rozpadat a napadat zrakový nerv, co vás následně zabije.“ vysvětluje Bryan Shaw, docent na Baylor University ve Waco v Texasu.

A jak funguje samotná aplikace? Shaw a jeho tým ji vyvinuli tak, aby prohledala všechny fotografie v telefonu a hledala obličeje právě s bílým odleskem. Zaměří se tedy nejen na portéry samotných dětí, ale i rodinné fotografie z dovolené a další případy. Za účelem testování aplikace tým provozoval téměř 53 000 fotografií dohromady 40 dětí, z nichž polovina měla zdravé oči a druhé polovina byla diagnostikována oční choroba. Fotografie přitom byly pořízeny od narození dítěte až do několika dětských let – bylo tak tedy možné zjistit, kdy se porucha objevila. Výsledky byly více než působivé. U 16 z 20 dětí s onemocněním si aplikace všimla leukocorie na fotografiích pořízených v průměru 1,3 roku před diagnostikováním nemoci dítěte. Mezi skupinou dětí s jednostranným retinoblastomem zachytila ​​aplikace bílý záblesk v průměru o 9 měsíců dříve – dlouhá doba pro záchranu oka dítěte před jeho ztrátou.

Aplikace CRADLE je ke stažení v App Store a to zcela zdarma. Kompatibilní je se zařízením iPhone, iPad a iPod podporující iOS 7 a novější.

Zdroj: 9to5mac.com