Nejnovější iPhony Apple, iPhone 11iPhone 11 Pro a iPhone 11 Pro Max, jsou vybaveny novou funkcí nazvanou Noční režim, která je navržena pro pořizování ostrých a čistých fotografií, i když jsou špatné světelné podmínky, například v noci.



Noční režim, jak název napovídá, vám umožňuje pořizovat fotografie večer s osvětlením, které na iPhonu dosud nebylo možné díky novému hardwaru a novým algoritmům strojového učení. Přestože noční režim rozjasňuje fotografie, zachovává také noční pocit a vyrovnává světelné a tmavé prvky obrazu.

Výrobci smartphonů Android, jako jsou Google a Samsung, mají nyní na chvíli speciální režimy pro rozjasnění večerních záběrů a s iPhony v roce 2019 je Apple na stejné úrovni jako ostatní chytré fotoaparáty.

Jak funguje noční režim?

Noční režim využívá nové širokoúhlé kamery, která je součástí modelů iPhone 11, 11 Pro, 11 Pro Max. Je vybaven větším senzorem, který je schopen pustit více světla a umožňuje jasnější fotografie, když je slabé světlo.

Noční režim používá nový senzor spolu se strojovým učením a neuronovým motorem v procesoru A13 k vytvoření záběrů v nočním režimu.

Když je zapojen noční režim, kamery v iPhone analyzují dostupné množství světla a poté si iPhone vybere počet snímků potřebných k vytvoření vhodného obrázku. Fotoaparát poté pořizuje řadu snímků po stanovenou dobu, například jednu sekundu, tři sekundy, pět sekund nebo v některých situacích i déle.

Snímky jsou pořizovány při různých expozicích, některé s delší expozicí a jiné s kratší expozicí, podobné tomu, co se děje, když iPhone vytvoří obraz HDR. Díky tomu může iPhone vytáhnout ty nejlepší části scény a zdůraznit, co je důležité.

Při používání nočního režimu budete muset fotoaparát držet v klidu a optická stabilizace obrazu také při fotografování snižuje otřesy. Po stanoveném čase analyzuje čip A13 v iPhonu každou pořízenou fotografii, zarovná je s ohledem na pohyb, vyhodí příliš rozmazané obrázky a poté spojí všechny nejostřejší obrázky.

Výsledná fotografie je výsledným obrázkem, který získáte při použití nočního režimu. Softwarové algoritmy společnosti Apple upravují barvy, eliminují šum a vylepšují detaily a vytvářejí noční snímek, který zachovává působivé množství detailů.

Fotografování a kombinování několika snímků umožňuje nočnímu režimu zachytit více světla, než by bylo k dispozici v jednom záběru, proto můžete vidět mnohem více detailů, než by normálně umožňovaly světelné podmínky.

Všechny výpočty v nočním režimu se provádějí v zákulisí – uvidíte pouze konečný snímek, spíše než si budete moci vybrat ze série obrázků.

Stručně řečeno, noční režim je výsledkem lepšího snímače fotoaparátu a některých zákulisních kouzel od společnosti Apple.

Aktivace nočního režimu

Noční režim se zapne automaticky, jakmile to vyžadují světelné podmínky, takže jej nemusíte aktivovat. Klepnutím na ikonu Měsíce v horní části aplikace Fotoaparát získáte přístup k nastavení Nočního režimu, v některých situacích však můžete upravit délku fotografií.

Vypnutí nočního režimu

Chcete-li noční režim vypnout, klepnutím na ikonu měsíce v horní části rozhraní aplikace Fotoaparát otevřete posuvník Nočního režimu a poté jej posunutím zcela doleva zcela vypněte funkci pro fotografii.

Noční režim bude nutné vypnout na základě fotografie, protože se automaticky zapíná. Neexistuje žádné nastavení pro trvalé vypnutí.

Objektivy pro noční režim

Na zařízení iPhone 11 je noční režim omezen na širokoúhlý fotoaparát, protože je jediným fotoaparátem s optickou stabilizací obrazu a protože noční režim vyžaduje k analýze a zarovnání obrázků fotoaparát se 100 procentními body zaostření.

U zařízení iPhone 11 Pro a Pro Max lze v nočním režimu použít s širokoúhlým fotoaparátem nebo s teleobjektivem, protože oba tyto objektivy podporují optickou stabilizaci obrazu a další nezbytné funkce pro noční režim.

Snímky v nočním režimu vypadají nejlépe s širokoúhlým fotoaparátem, protože je to lepší objektiv, ale v případě potřeby je možné použít teleobjektiv. Ultra širokoúhlá kamera u modelů iPhone 11 a 11 Pro nefunguje v nočním režimu.

Používání časových intervalů v nočním režimu

Zařízení iPhone 11 a 11 Pro jsou schopny analyzovat osvětlení v situaci a budou poskytovat doporučený interval pro noční režim, který je obvykle někde mezi jednou až pěti sekundami, i když se může lišit v závislosti na tom, kolik okolního osvětlení je k dispozici.

Klepnutím na ikonu Měsíce v horní části rozhraní fotoaparátu se dostanete k nastavení nočního režimu, kde můžete v případě potřeby změnit interval z doporučené úrovně na delší, což může změnit vzhled fotografie, kterou chcete zachytit.

Čím tmavší je fotografický objekt, tím delší možnosti nabízí váš iPhone. Při západu slunce, kde je stále dostatečné množství světla, se vaše možnosti expozice mohou maximalizovat přibližně za 3 až 5 sekund.

Například při fotografování noční oblohy můžete vidět delší časové intervaly a výběr delšího časového intervalu v této situaci vám umožní vidět na výsledném snímku více noční oblohy než vy mohl být schopen zachytit s kratší expozicí. Pro maximální čas je nutný stativ.

Různé časové intervaly stojí za experimentování s cílem získat konkrétní vzhled, který chcete pro konkrétní obrázek, ale výchozí délka záběru Apple je vypočtena pomocí mnoha faktorů a téměř vždy vede k pěkně vypadajícímu nízkému světlu.

Jak na získání nejlepších snímků v nočním režimu?

Noční režim pořizuje sérii snímků a je podobný fotografii s dlouhou expozicí, takže techniky používané pro dlouhé expozice mohou být také užitečné pro noční režim.

Apple používá optickou stabilizaci obrazu a software pro omezení rozmazání, ale pro absolutně nejlepší snímky v nočním režimu je vhodné použít stativ. Stativ znamená, že při pořizování více snímků, které se používají pro snímek v nočním režimu, nedochází k žádnému chvění.

Stativ není nutný, ale když je iPhone stabilní a zjistí, že je držen ustáleně, nabídne delší expoziční čas 10 sekund, než můžete získat, když držíte iPhone sám. Chcete-li například pořídit noční noční oblohu 10 sekund, budete na to potřebovat stativ.

I v kratších časových intervalech může noční režim způsobit rozmazání, takže pokud nemáte stativ, snažte se udržet iPhone co nejstabilnější. Pomůže vám stabilizace paží.

Snímky v nočním režimu nejlépe fungují na obrázcích, kde se nepohybují lidé, domácí zvířata nebo objekty. Vzhledem k tomu, že iPhone pořizuje několik záběrů subjektu a spojuje je dohromady, je třeba provést minimální pohyb. Domácí zvíře, které pobíhá, nebo aktivní dítě se nebude snažit o dobrý záběr v nočním režimu, ale pokud váš subjekt zůstane v klidu, můžete získat dobré portréty lidí a domácích zvířat v noci.

Noční režim nebude fungovat pro každou fotografii, protože to může mít za následek dramatické barvy, vysoký kontrast (zejména v situacích, kdy je okolní osvětlení liché barvy jako žlutá uličního světla), přílišné stíny a problémy se odrazem světla. , ale častěji než to, vytváří neuvěřitelné obrázky a umožňuje uživatelům zařízení iPhone pořizovat scény, které jednoduše nelze zachytit pomocí staršího iPhonu.

Dostupnost v nočním režimu

Noční režim je funkce nového telefonu 2019 iPhone 11 iPhone 11 Pro iPhone 11 Pro Max . Není k dispozici na dřívějších iPhonech, ale stejně jako další doplňky z kamer bude i nadále funkcí pro budoucí iPhone a pravděpodobně se v průběhu let objeví zlepšení.