Apple a Qualcomm pracují na tom, aby nový iPhone s podporou 5G byl vydán co nejrychleji, řekl prezident společnosti Qualcomm Cristiano Amon na Snapdragon Tech Summitu, uvádí PCMag.



Hlavním cílem obnoveného vztahu společností Qualcomm s Apple je včasné vydání iPhonu s podporou 5G, přičemž zprávy naznačují, že Apple jej vydá na podzim roku 2020. Amon uvedl, že zatímco první ‌iPhone s podporou 5G‌ bude používat modemy Qualcomm, nemusí zahrnovat všechny frontendy společnosti. Mezi frontendy patří obvody mezi komponenty, jako je anténa a přijímač, a to je důležité pro posílení signálu z různých sítí. Společnost Apple místo toho pravděpodobně použije svou vlastní technologii a komponenty společně s modemy Qualcomm, což je něco, co společnost také udělala v předchozích letech, ale Apple bude muset použít anténní moduly Qualcomm, protože tato společnost vyrábí jediné komponenty, které v současné době spolupracují se sítěmi 5G.

Některé zprávy naznačují, že všechny iPhony vydané v roce 2020 budou podporovat 5G, ačkoli jedna zpráva také naznačila, že ne všechny iPhony mohou podporovat technologii mmWave i sub-6GHz. Špičková zařízení mohou podporovat obě technologie, přičemž je možné, že levnější zařízení budou podoporovat pouze technologii sub-6GHz. mmWave je nejrychlejší technologie 5G, ale vzhledem ke svému omezenému dosahu bude pravděpodobně k dispozici pouze ve velkých městech a městských oblastech. Sub-6GHz je pomalejší než mmWave, ale bude moci být použita v příměstských a venkovských oblastech a bude stále nabízet rychlosti vyšší než 4G LTE. Apple a Qualcomm vyřešily svůj dlouhodobý právní spor v dubnu a podepsali víceletou smlouvu, díky které bude Apple ve svých zařízeních používat modemy Qualcomm.