Twitter zakázal používání animovaných souborů PNG (APNG) na své platformě poté, co útočníci zacílili na účet Twitter Epilepsy Foundation pomocí obrázků, které by mohly potenciálně způsobit záchvaty u citlivých jedinců.



Společnost uvedla, že objevila chybu, která uživatelům umožnila obejít nastavení autoplay a umožnila připojení několika animovaných obrázků k jedinému tweetu pomocí formátu souboru APNG.

K útokům na účet Twitter Epilepsy Foundation došlo v listopadu, což byl Národní měsíc informovanosti o epilepsii. Twitter řekl, že si nebyl vědom, že soubory APNG byly použity, ale chyba znamenala, že mají potenciál být škodlivé, a proto se rozhodl je zakázat na platformě sociálních médií.

Není známo, kolik lidí mohlo být ovlivněno animovanými obrázky, které využívaly strobující světelné efekty se zákeřným záměrem. Nadace Epilepsy uvedla, že podala trestní oznámení proti účtům, o nichž se předpokládá, že jsou odpovědné.

Twitter kromě rizika zabavení uvedl, že APNG také spotřebovaly mnoho dat a v některých případech mohou být přímou příčinou selhání aplikace. Od tohoto okamžiku budou moci animovat obrázky pouze GIFy.

Twitter také uvedl, že by se zabýval vytvořením podobné funkce v nepřítomnosti APNG, jako je přidání alt-textů do GIF, což jim pomůže zpřístupnit lidi, kteří jsou závislí na čtečkách obrazovky, aby procházeli internet.