Společnost Apple ve svém podání FDA uznala, že Apple Watch nemusí detekovat AFib, když je srdeční frekvence vyšší než 120 tepů za minutu, a zpráva zveřejněná dnes naznačuje, že to znamená, že nemusí detekovat v rozmezí 30% až 60% případů.



Neschopnost detekovat AFib, když je srdeční frekvence uživatele nad 120 bpm, je velmi významným omezením. Podle kliniky Mayo se AFib obvykle projevuje srdeční frekvencí 100 až 175 tepů za minutu. Studie zveřejněná Annals of Medicine zjistila, že u 2 821 pacientů s nově diagnosikavnou AFib byla průměrná srdeční frekvence 109 tepů za minutu. Ale podle studie měla zhruba třetina pacientů srdeční frekvenci více než 120. Dále někteří z těchto pacientů dostávali beta blokátory, léky běžně používané k řízení symptomů AFib. Protože beta blokátory způsobují snížení srdeční frekvence, mohou mít tito pacienti pomalejší srdeční frekvenci, než by bylo typické pro neléčenou skupinu pacientů. V další nedávné klinické studii vědci zkoumali schopnost Apple Watch detekovat AFib u skupiny pacientů po operaci srdce, což je běžná komplikace po tomto zákroku.

Studie zjistila, že Apple Watch zjistil AFib pouze ve 34 z 90 případů – přesnost pouze 41%. Jinými slovy, jedna studie zjistila, že Apple Watch nezjistil AFib v přibližně třetině případů, zatímco druhá zjistila, že míra selhání může být až 59%. To znamená, že to může vytvořit falešný pocit bezpečí. Že by někdo, kdo by jinak mohl mít podezření, že může mít problém, může být v klidu, pokud jeho Apple Watch nic nehlásí. Samozřejmě bez zařízení, jako je Apple Watch, by byla míra detekce u nemocných lidí 0%. Takže míra detekce mezi 40% a 70% je stále dobrý výsledek. Ale stojí za to zdůraznit: pokud máte nějaký důvod k obavám, poraďte se s lékařem, i když Apple Watch nezjistily problém.