Finanční dostupnost i touha po novějším modelu stále častěji vedou k tomu, že si lidé pořizují nové mobilní telefony, přestože ty stávající ještě nedosloužily. Čechům se tak doma hromadí více než milion mobilů, které by mohly být ekologicky recyklovány a většina materiálů opětovně využita. Telefony odevzdané v O2 Prodejně přitom pomohou další dobré věci. Z každého odevzdaného zařízení věnuje operátor 25 korun na provoz Linky bezpečí.



„Doma v šuplíku má podle našeho průzkumu alespoň jeden starý telefon 90 % všech dotázaných. U celých 37 % byste přitom našli tři a více starých mobilů,“ vysvětluje Marie Mališková, CSR manažerka ve společnosti O2 Czech Republic. Dvě třetiny dotázaných přitom tvrdí, že si starý telefon nechávají pro jistotu, kdyby se ten aktuální porouchal. 34 % lidí dále uvádí, že mají doma starší mobil už jen z nostalgie. 13 % neví, jak s telefonem naložit, a dalších 13 % to nechce vůbec řešit. Vyplývá to z průzkumu, který pro O2 v únoru realizovala společnost Ipsos.

Ti, kteří se starého mobilu už zbavili, ho nejčastěji darovali svým příbuzným či známým (37 %), prodali a koupili si nový (23 %), odvezli do sběrného dvora (11 %) nebo dali dětem na hraní (8 %). Pouze každý šestý majitel telefonu se přitom zamýšlel nad tím, jestli telefon odevzdat k ekologické likvidaci.

V České republice se ročně vysbírají pouhé jednotky procent vyřazených mobilních telefonů z celkového objemu, který se uvede na trh. Možností, jak se telefon ekologicky zpracovat, je přitom mnoho. „Svůj vysloužilý mobil můžete například donést do kterékoli O2 Prodejny. Za každé odevzdané zařízení věnujeme 25 korun na provoz Linky bezpečí,“ dodává Marie Mališková. Další sběrná místa zřizují i obce, školy či prodejci elektroniky. V případě, že se majitel rozhodne svůj mobilní telefon odevzdat k recyklaci, je vhodné ze zařízení vymazat data a převézt ho do továrního nastavení.

Podle odhadů společností REMA, které zajišťují pro O2 zpětný odběr a recyklaci elektrospotřebičů, přenosných baterií a akumulátorů, v českých domácnostech leží více než 10 milionů nepoužívaných telefonů. „Ze starých telefonů se přitom dají získat důležité suroviny pro další výrobu. Při recyklaci lze využít až 95 % materiálů pro výrobu nových produktů či energie. Mobilní telefon se totiž skládá zhruba ze 49 % z plastů, 34 % železa, 15 % mědi a zbytek tvoří cín, zinek či drahé kovy,“ vysvětluje David Vandrovec, generální ředitel společností REMA, a dodává : „V mobilech jsou zároveň obsaženy škodlivé látky, jako jsou arsen, nikl nebo brom, a toxické složky jako kadmium nebo olovo, které silně ohrožují životní prostředí. Jejich dlouhodobé skladování proto není zcela bezpečné.“

Neodmyslitelnou součástí mobilních telefonů je také tantal, ceněný pro svou vysokou tepelnou odolnost a využívaný v kondenzátorech. Ten se získává extrahováním z rudy zvané koltan. V Kongu, kde se materiál těží, má jeho produkce vliv na markantní úbytek přirozeného prostředí goril nížinných. Recyklace tak pomáhá nejen chránit životní prostředí, ale i snížit poptávku po těžbě vzácných kovů i snížení uhlíkové stopy.

Všechny mobilní telefony, které zákazníci odevzdají v O2 Prodejnách, jsou předány k recyklaci. Recyklační program pro O2 zajišťuje společnost REMA Systém, a.s.