Nová zpráva zveřejněná dnes uvádí, že AirPods budou v tomto čtvrtletí poprvé vyrobeny ve Vietnamu, protože Apple urychluje plány na přesun výroby mimo Čínu. Také naznačuje, že se společnost připravuje na pokles poptávky po AirPods.



A to kvůli současné zdravotní situaci. Zpráva Nikkei Asian Review říká, že cílem společnosti je vyrobit zhruba třetinu AirPods ve Vietnamu. „Přibližně 3 až 4 miliony jednotek, neboli přibližně 30% klasických AirPods budou v tomto čtvrtletí vyrobeny ve Vietnamu“, uvedly zdroje. Tato změna se zatím netýká AirPods Pro. „Hromadná výroba AirPods ve Vietnamu začala již v březnu,“ řekl zdroj. „Vietnamští úředníci dokonce udělili zvláštní povolení pro klíčového montážního pracovníka aby věci šli rychleji.“ 

Za rozhodnutím jsou pravděpodobně tři faktory. Zaprvé, Apple už pomalu pracuje na tom, aby se stal méně závislým na Číně. Společnost má ráda více dodavatelů a továren, kteří snižují rizika a maximalizují vyjednávací sílu, a rozdělení výroby mezi země zvyšuje obě výhody. Za druhé, koronavir, který zasáhl Čínu jako první, upozornil na rizika přílišné závislosti na jediné zemi. Za třetí, Trumpova administrativa znovu vydala pár zpráv ohledně možného zvýšení cel u produktů vyrobených v Číně, čemuž se chce Apple vyhnout.