Apple během keynote, kde představil nové iPhony, uvedl spoustu hlavních funkcí nových zařízení, ale existuje také pár věcí, které jste možná přehlédli a které byste měli před nákupem nových zařízení vědět.



Dostupnost mmWave 5G

Pokud očekáváte, že svůj iPhone rozbalíte, nastavíte a dosáhnete skvělé rychlosti, kterou 5G nabízí, můžete být zklamáni. 5G je stále v raných fázích zavádění a nejrychlejší síť mmWave je omezená na několik velkých měst, což znamená, že jej většina lidí nebude moci používat. Dobrou zprávou je, že existují dva druhy 5G sítí a pomalejší, sub-6GHz sítě budou široce dostupné. Neexistuje žádná záruka, že uvidíte významnou rychlost hned, ale to by se mělo zlepšit v průběhu příštího roku.

5G anténa

Když už mluvíme o mmWave, tato síť je k dispozici pouze u modelů prodávaných ve Spojených státech, přičemž modely ‌v jiných zemích podporují pouze sub-6GHz. iPhony, které mají podporu mmWave, mají na pravé straně zařízení malou anténu, takže vypadají trochu jinak.

FaceTime hovory přes 5G

Po připojení k síti 5G nebo WiFi jsou volání FaceTime k dispozici ve kvalitnějším rozlišení 1080p.

Režim Smart Data

Připojení 5G může vyčerpat více baterie než LTE, takže Apple přidává funkci Smart Data, která podle potřeby přepíná mezi sítěmi 5G a LTE, aby se šetřila životnost baterie. Pokud nepotřebujete 5G, například když se aplikace aktualizuje na pozadí, váš ‌iPhone‌ se přepne na LTE. Pokud potřebujete 5G ke stažení filmu, uskutečnění hovoru ‌FaceTime‌ nebo přehrávání videa, 5G připojení se aktivuje.

Optický zoom na iPhone 12 Pro a iPhone Pro Max

iPhone 12 Pro‌ a iPhone 12 Pro Max mají různé teleobjektivy. iPhone 12 Pro‌ má 52mm teleobjektiv, zatímco iPhone 12 Pro‌ Max má delší 65mm teleobjektiv, což ovlivní focení portrétů. iPhone 12 Pro‌ podporuje 2x optický zoom a 4x celkový rozsah optického zoomu u všech objektivů, spolu s 10x maximálním digitálním zoomem. ‌iPhone 12 Pro‌ Max podporuje 2,5x optický zoom a 5x celkový rozsah optického zoomu napříč všemi objektivy, spolu s 12x maximálním digitálním zoomem.

Optická stabilizace obrazu

Širokoúhlý fotoaparát iPhonu 12 Pro‌ Max využívá optickou stabilizaci obrazu Sensor-Shift, která, jak název napovídá, stabilizuje pouze senzor objektivu, což umožňuje pořízení ostřejších snímků.

MagSafe

Všechny iPhony obsahují magnety, které jsou navrženy pro použití příslušenství MagSafe.  Nabíječka s MagSafe má podobný design jako nabíjecí puk Apple Watch a zacvakne se přímo na iPhone. Lze nabíjet iPhone při výkonu až 15 W, což je dvakrát rychlejší.

Portréty v nočním režimu

S novým skenerem LiDAR v zařízeních ‌iPhone 12 Pro‌ a iPhone 12 Pro Max je nyní možné pomocí širokoúhlého fotoaparátu pořizovat portréty v nočním režimu. Skener LiDAR dokáže namapovat scénu a oddělit tak objekt od pozadí, zatímco fotoaparát zachytí jasné barvy. Když už mluvíme o nočním režimu, je také poprvé k dispozici pro ultraširokoúhlý fotoaparát, takže můžete pořídit skvělé noční širokoúhlé záběry.

Deep Fusion a HDR 3 

Přední kamera podporuje také nahrávání videa Deep Fusion, Smart HDR 3 a Dolby Vision HDR. Deep Fusion přináší vylepšení barev ve scénách při středním a slabém osvětlení. Funkce Smart HDR 3 vylepšuje zvýraznění, stíny, vyvážení bílé a konturování každého obrazu pro dosažení přirozenějšího osvětlení a podpora Dolby Vision HDR umožňuje nahrávání a úpravy videa Dolby Vision.

Velikost iPhone 12 a iPhone 12 Pro

iPhone 12‌ a iPhone 12 Pro mají stejný 6,1palcový displej jako iPhone 11, ale rozměry se mírně liší. Nové modely jsou o 11 procent tenčí, o 15 procent menší a o 16 procent lehčí než ‌iPhone 11‌. Pokud jste doufali, že se budete moci použít pouzdra pro ‌iPhone 11‌ také s novými modely‌, máte smůlu, bohužel nebudou sedět. iPhone 12 Pro‌ Max je dosud největší ‌iPhone‌ s velikostí displeje 6,7 palce, zatímco 5,4palcový ‌iPhone‌ mini je nejmenší ‌iPhone‌, který Apple vydal od roku 2016.