Společnost Apple v září představila nový iPad Air čtvrté generace. V dnešním článku si jej  srovnáme s iPadem Pro, který byl naposledy aktualizován v březnu, protože oba jsou přibližně stejně výkonné a mají mnoho stejných funkcí.



Design a velikost

Pokud jde o design, 11palcový ‌iPad Pro‌ a 10,9palcový ‌iPad Air‌ vypadají docela podobně s plochými hranami, fotoaparátem a displejem od okraje k okraji bez Home Button. Všimněte si, že ve videu je porovnán ‌iPad Air‌ s 12,9palcovým ‌iPadem Pro‌, ale kromě velikosti je stejný. ‌iPad Pro‌ je k dispozici ve stříbrné a vesmírně šedé barvě a iPad Air ve stříbrné, vesmírně šedé, růžově zlaté, modré a zelené barvě.

Displej

‌iPad Air‌ je jen o něco menší než 11palcový ‌iPad Pro‌ a rámečky kolem displeje jsou o něco silnější. Není to velký rozdíl, ale když je položíte vedle sebe je to patrné. Kromě toho je kvalita displeje podobná, až na jednu významnou výjimku: ‌iPad Pro‌ podporuje displej ProMotion 120 Hz.

Oba podporují Apple Pencil 2 a stojí za zmínku, že psaní a kreslení je u iPadu Pro s displejem ProMotion poněkud plynulejší.

Biometrické ověřování

‌iPad Pro‌ je vybaven kamerovým systémem TrueDepth pro podporu Face ID, zatímco ‌iPad Air‌ se vrací ke starému oblíbenému Touch ID. Nemá Home Button, ale Touch ID je‌ zabudované do tlačítka napájení v horní části zařízení. Je to rychlé a snadné, ale ne tolik jako Face ID, zvláště když používáte příslušenství, jako je Magic Keyboard.

Fotoaparát

‌iPad Air‌ má širokoúhlý zadní fotoaparát s jedním objektivem a bez skeneru LiDAR, zatímco ‌iPad Pro‌ má fotoaparát se dvěma objektivy – širokoúhlý a ultra širokoúhlý, spolu se skenerem LiDAR. Pokud svůj ‌iPad‌ nepoužíváte pro fotografování, nemělo by to být velké mínus, a totéž platí pro ty, kteří nepoužívají aplikace rozšířené reality.

Reproduktory

iPad Air‌ má čtyři výřezy pro reproduktory, jako ‌iPad Pro‌, ale místo čtyř má pouze dva stereofonní reproduktory. Ve zvuku je jednoznačný rozdíl a ‌iPad Pro je rozhodně lepší.

Čip A12Z vs. A14

iPad Air‌ má stejný čip A14 jako ‌iPhone 12‌, zatímco iPad Pro‌ používá starší čip A12Z. V testech Geekbench iPad Air‌ jednoznačně vyhrál, ale iPad Pro má navíc jádro GPU, které mu dává výhodu, pokud jde o výkon GPU. Nezaznamenali jsme rozdíly v úpravách fotografií nebo videí oba jsou velmi schopná zařízení. Pokud jde o RAM, iPad Air‌ má 4 GB a ‌iPad Pro‌ má 6 GB RAM.

Životnost baterie

Zdá se, že výdrž baterie je u obou zařízení přibližně stejná. Apple uvádí 10 hodin procházení webu a přehrávání videa pro oba.

Ceny a úložiště

10,9palcový ‌iPad Air‌ zakoupíte od 16 990 Kč za 64 GB úložiště, zatímco 11palcový ‌iPad Pro‌ zakoupíte od 22 990 Kč za 128 GB úložiště.

Shrnutí

Pro většinu lidí je ‌iPad Air‌ vhodné zařízení. Je výkonnější s čipem A14 a nabízí mnoho stejných funkcí a navíc má ‌Touch ID‌ pro všechny fanoušky ‌Touch ID‌. Pokud jde o displej, nemá ProMotion, ale je dostupnější a rychlejší. iPad Pro‌ stále vyhrává, pokud chcete pokročilejší funkce, skener LiDAR a displej ProMotion, nebo pokud potřebujete větší model, který u ‌iPadu Air‌ není k dispozici.