macOS Big Sur obsahuje funkci, která optimalizuje úložiště na vašem Macu snížením množství místa, které zabírají data na interní jednotce vašeho Macu. Dělá to tak, že když dochází místo, zálohuje určité soubory, data a dokumenty na iCloud a iCloud Drive.



Pokud máte hodně místa na ‌iCloud‌u a vysokorychlostní připojení k internetu, je Optimalizace úložiště pohodlným způsobem, jak získat místo na systémové jednotce Macu. Pokud vám dochází úložiště ‌iCloud‌ nebo máte špatné připojení k internetu, pak jeho povolení může vyvolat zpomalení výkonu. Optimalizace úložiště můžete podle svých osobních potřeb povolit nebo zakázat.

Jak povolit/zákazat Optimalizaci úložiště na Macu

  • Klepněte na logo Apple () v levém horním rohu panelu nabídek v horní části obrazovky a poté klikněte na Předvolby systému.
  • Klikněte na podokno předvoleb Apple ID.
  • Na postranním panelu vyberte iCloud a poté zaškrtnutím políčka vedle možnosti Optimalizace úložiště v dolní části okna ji povolte/zakažte.

Upozorňujeme, že deaktivace funkce může způsobit, že váš Mac bude stahovat data z ‌iCloud‌u, což může chvíli trvat. Povolení funkce podobně může způsobit, že váš Mac bude nahrávat data na iCloud, aby se uvolnilo úložiště na vašem Macu, což může chvíli trvat, v závislosti na množství dat a rychlosti vašeho internetu.