Apple plánuje vydat nové modely iPadů a MacBooků s OLED displeji v roce 2022, podle průmyslových zdrojů citovaných tchajwanskou publikací dodavatelského řetězce DigiTimes. Informace byly sdíleny v sekci Paywalled „Before Going to Press“, takže zatím nejsou k dispozici žádné další podrobnosti, ale úplná zpráva by měla být vydána zítra.



Apple postupně zvyšoval přijetí OLED displejů, počínaje Apple Watch v roce 2015. O dva roky později se iPhone X stal prvním iPhonem s OLED displejem a Apple od té doby rozšířil technologii zobrazení napříč celou řadou iPhonu 12. OLED displeje mají oproti LCD několik výhod, například vyšší jas, vylepšený kontrast s hlubší černou, širší pozorovací úhly a další.

Macy a iPady stále používají LCD, možná částečně kvůli tomu, že výroba velkých OLED displejů je nákladná. Špičkové OLED televizory často stojí například tisíce dolarů, přičemž verze LCD se stejnou velikostí obrazovky mají obvykle mnohem levnější cenu.

V listopadu korejský web The Elec uvedl, že Apple plánuje vydat nové modely iPad Pro s OLED displeji ve druhé polovině roku 2021, a tvrdil, že Samsung a LG jsou již v procesu vývoje displejů. Na tento únik se však brzy navázala poznámka z výzkumu analytiků společnosti Barclays, která uvedla, že iPad s OLED displejem se pro letošní rok nejeví jako připravovaný.

V průzkumné zprávě sdílené s MacRumors v prosinci analytici Barclays uvedli, že iPad s OLED displejem je nepravděpodobné, že bude uveden nejdříve do roku 2022, na základě jejich rozhovorů se zdroji dodavatelů Apple v Asii.

Za předpokladu, že Apple skutečně plánuje vydat modely iPadů a MacBooků s OLED displeji, bude rok 2022 určitě znít jako pravděpodobnější časový rámec, protože se obecně očekává, že Apple letos vydá modely iPadů a MacBooků s LCD podsvícením Mini-LED a určitě Apple rychle nevymění zobrazovací technologie dvakrát ve stejném roce.

Vzhledem k tomu, že podsvícené displeje s LED diodami nabízejí mnoho stejných výhod jako OLED, jako je vysoký jas a vysoký kontrast, je jednou z možností, že Apple nakonec použije kombinaci obou zobrazovacích technologií v celé řadě iPadů a Mac na základě cenovy. Přesné plány společnosti Apple se teprve uvidí, ale stále se objevují důkazy o tom, že OLED displeje budou v určité kapacitě zapojeny během příštího roku nebo dvou.