Komerční sdělení: Společnost Apple a její výrobky můžete milovat, nenávidět, nebo vám mohou být ukradené. Ale nemůžete popřít, že firma s nakousnutým jablkem v posledních letech udává trendy ve světě technologií. A je tu ještě jeden argument, který hovoří významně ve prospěch Applu – neuvěřitelně funkční a soběstačný Apple ekosystém.



Když vidíte člověka s MacBookem, který má v ruce iPhone a AirPods v uších, asi si řeknete, že je to zarytý fanoušek Applu nebo, že zrovna četl biografii Steva Jobse. Tenhle člověk si ale své nákupy elektroniky možná promýšlí hlouběji, než si myslíte.

Užívá si totiž jedné neviditelné výhody – vzájemného propojení všech produktů Apple. Ty jsou perfektní samy o sobě, ale jakmile fungují společně, přichází ta pravá magie.

Co všechno patří do Apple ekosystému?

iCloud: Představte si, že musíte napsat ucelený text, ale nemáte na to celý den v klidu. Začnete na iPhonu cestou do práce, pokračujete na MacBooku za stolem a text dokončíte na iPadu na svém gauči. Bez kopírování, stahování, přenášení dat. Máte přístup ke všem svým souborům ze všech zařízení. A to platí i pro fotky, videa nebo třeba PDF.

AirDrop: něco jako Bluetooth, akorát rychlejší, snadněji propojitelné a kdykoliv k dispozici. Přes AirDrop sdílíte fotografie, dokumenty, videa, weby, polohu na mapě a další věci do jakéhokoliv (nejen vašeho) blízkého Macu, iPhonu, iPadu nebo iPodu touch.

Propojení zařízení: funkce, díky které zkopírujete text a vložíte na jiném zařízení. Uděláte Ctrl-C v MacBooku a Ctrl-V na iPhonu. Prostě magicky jednoduché.

Služby: iTunes, iBooks, Apple Music, Applte TV+, a v poslední době také Apple Home Kit. Apple služby představují špičku ve svém odvětví, a protože pracují v uzavřeném ekosystému, fungují bezchybně. Ať už chcete poslouchat muziku, číst knihy nebo si doma stáhnout rolety mobilem.

Proč to nikdo jiný nedokáže?

Například Google se Applu snaží konkurovat a spoustu služeb zajisté splňuje vysoké nároky a funguje na podobné úrovni.

Apple má však jednu zásadní výhodu.

Všechna zařízení, která spolupracují a komunikují, si sám vyrobil. Komunikace mezi zařízeními i službami tak funguje neuvěřitelně hladce a bez zádrhelů. To se Googlu nikdy nemůže podařit, protože ke spolupráci nutí zařízení, která mají pokaždé jiného výrobce.

Žádný jiný výrobce zkrátka nemá tak promyšlený systém. Jde o detaily, ale když si sednete ke svému MacBooku a ten vás pozná a automaticky se odemkne, protože máte na sobě své Apple Watch, jen nevěřícně pozvednete obočí.

A když vám někdo zavolá na iPhone, hovor přijmete na MacBooku, aniž byste sundali sluchátka z uší. Ztratí-li se vám nějaké zařízení z ekosystému, pomůže zase funkce Najít, kde vidíte polohu všech svých Apple zařízení.

Nejlepší na tom je, že nemusíte nic googlit, hledat v návodech nebo zkoušet řešení. Ono to všechno prostě funguje tak nějak samo a intuitivně.

Autor článku: Martin Knížátko