Evropská komise představila legislativu, která nutí Apple používat port USB-C na všech svých zařízeních, včetně iPhonu, iPadu a AirPods prodávaných v Evropě (přes Reuters).



Návrh, známý jako směrnice, by přinutil všechny výrobce spotřební elektroniky, kteří prodávají zařízení v Evropě, zajistit, aby všechny smartphony, tablety, fotoaparáty, sluchátka, přenosné reproduktory, konzoly měly port USB-C. Tento „společný port“ by byl světovou novinkou a ovlivnil by zejména Apple, protože na mnoha svých zařízeních používá konektor Lightning místo USB-C. V roce 2018 se Evropská komise pokusila dospět ke konečnému řešení této otázky, ale nepodařilo se jí vstoupit v platnost.

V té době Apple varoval, že vynucení společného nabíjecího portu v tomto odvětví by potlačilo inovace a vytvořilo elektronický odpad, protože spotřebitelé by byli nuceni přejít na nové kabely. EU chce, aby všechny telefony fungovaly se stejnými nabíječkami. Směrnici nyní musí schválit parlament EU, který může navrhnout změny, než vstoupí v platnost. Evropská komise doufá, že k tomu dojde v roce 2022. Od té doby budou mít společnosti dva roky na přechod na USB-C na svých zařízeních.