Jednou z výhod používání HomeKit pro budování vašeho chytrého domova je to, že existuje spousta aplikací třetích stran, které lze použít. Před několika lety vydal nezávislý vývojář Aaron Pearce aplikaci HomeRun pro ovládání scén HomeKit z Apple Watch.



Vývojář dnes vydal HomeRun 2 s několika novými funkcemi pro ovládání zařízení HomeKit z Apple Watch nebo domovské obrazovky vašeho iPhonu. HomeRun 2 je zcela nová aplikace, která byla kompletně přepracována. K dispozici jsou widgety, podpora více mřížek v aplikaci pro iOS, nové ikony a barvy a další. Na Apple Watch můžete pomocí aplikace HomeRun rychle nastavit scény nebo můžete přidat komplikace na ciferník pro ovládání scén. Každou komplikaci můžete nastavit tak, aby se časem měnila, takže vaše scéna „Dobré ráno“ se objeví ráno a scéna „Dobrou noc“ se objeví večer.

Na iPhonu můžete použít aplikaci HomeRun k nastavení scén nebo přidání widgetů na domovskou obrazovku. Na výběr jsou tři velikosti widgetů a do každého widgetu můžete přidat mřížku akcí nebo jednu akci. Mřížky umožňují nastavit skupiny akcí a scén. Můžete vytvořit více mřížek s akcemi pro konkrétní denní dobu nebo pro různé domácnosti. Když vytváříte mřížku akcí, můžete pro každou scénu vybrat konkrétní ikony a barvy. Například vaše scéna „Dobrou noc“ může být tmavě modrá s ikonou měsíce, zatímco vaše scéna „Dobré ráno“ může být jasně oranžová s ikonou slunce. Aplikace je zdarma ke stažení, s ročním předplatným, které odemkne většinu funkcí aplikace.