Apple použil svůj proces kontroly aplikací jako obhajobu v nedávném soudním sporu týkajících se pravidel App Store a kladl zvláštní důraz na bezpečnostní výhody pro uživatele iOS.



Vyšetřování však zjistilo, že téměř 2 % z 1 000 aplikací s nejvyššími výdělky v daný den byly podvodné. Podle deníku The Washington Post, který vedl vyšetřování, se podvodné aplikace maskovaly, včetně několika aplikací VPN, které uživatele podváděly, aby platili za software, který nepotřebovali, a čtečky QR kódů, která uživatelům nabízela týdenní předplatné ve výši 5 dolarů za funkci, která je již zabudována do nativní aplikace Fotoaparát, a některé aplikace, které si podvodně přivlastnily značku Amazon a Samsung. Dvě třetiny z 18 aplikací, které The Post označil, byly od té doby odstraněny z ‌App Store‌. Podle společnosti pro průzkum trhu Appfigures však podvodné aplikace údajně stály zákazníky během doby, kdy byly dostupné, odhadem 48 milionů dolarů, přičemž Apple vydělal značnou provizi.

Minulý měsíc Apple oznámil, že v roce 2020 zablokoval transakce ve výši 1,5 miliardy dolarů v potenciálně podvodných transakcích. Ve stejné tiskové zprávě společnost tvrdila, že většinu podvodů zachytí do měsíce od jejich dostupnosti. V prohlášení poskytnutém The Post mluvčí společnosti Apple uvedl: „Požadujeme od vývojářů vysoké standardy, abychom udrželi App Store bezpečným a důvěryhodným místem pro zákazníky a vždy podnikneme kroky proti aplikacím, které podvádějí uživatele. Budeme se i nadále učit, vyvíjet naše postupy a investovat do potřebných zdrojů, abychom zajistili, že zákazníkům budou nabízeny ty nejlepší aplikace.“