Ministerstvo spravedlnosti Spojených států amerických dnes oznámilo, že zatklo Ukrajince Jaroslava Vasinského za jeho zapojení do skupiny REvil, která prováděla ransomwarové útoky na podniky a vládní subjekty ve Spojených státech.



REvil se v dubnu zaměřil na dodavatele Apple Quanta Computer a ukradl schémata designu 14palcových a 16palcových MacBooků Pro, které byly vydány v říjnu. Schémata odhalila funkce MacBooku Pro, jako jsou další porty a design zářezu, a REvil pohrozil Apple vydáním dalších dokumentů, pokud nezaplatí poplatek 50 milionů dolarů. Skupina krátce po zveřejnění tohoto požadavku záhadně odstranila ze svých webových stránek všechny dokumenty a hrozby vydírání související s Apple.

REvil pokračoval ve svých nezákonných aktivitách a v květnu byl odpovědný za kybernetický útok na Colonial Pipeline, který způsobil nedostatek plynu na východním pobřeží Spojených států. V červenci skupina REvil využila zranitelnosti v softwaru navrženého pro společnost Kaseya a zaměřila se na 800 až 1 500 podniků po celém světě. Ministerstvo spravedlnosti říká, že Vasinskyi byl zapojen do útoku Kaseya a není jasné, zda byl také součástí útoku na dodavatele Apple Quanta Computer. Byl zatčen v Polsku a čeká na vydání do Spojených států. V Rumunsku byli zatčeni další dva lidé, ale podrobnosti nebyly zveřejněny.