Od ukončení výroby monitoru Thunderbolt Display v roce 2016 Apple nenabízí žádný externí monitor zaměřený na spotřebitele. Apple vydal Pro Display XDR v roce 2019, který je zaměřen na profesionály.



Nové zprávy však naznačují, že Apple vyvíjí dva nové levnější externí monitory, které budou vhodné pro běžné uživatele. Ve vývoji je prý také nová verze monitoru Pro Display XDR s čipem Apple Silicon. Níže se podívejte na vše, co o těchto nových monitorech víme.

První zprávy

V lednu 2021 Mark Gurman z Bloomberg jako první oznámil, že Apple zahájil vývoj levnějšího externího monitoru, který se bude prodávat spolu s Pro Display XDR. Gurman uvedl, že monitor bude zaměřen spíše pro spotřebitele a bude mít nižší jas a kontrastní poměr ve srovnání s monitorem Pro Display XDR. V červenci 2021 Filipe Espósito z 9to5Mac oznámil, že Apple testuje nový externí monitor s čipem A13 a řekl, že to pravděpodobně bude nový monitor Pro Display XDR. Zpráva spekulovala, že tento čip by mohl pomoci dosáhnout lepšího výkonu nebo umožnit některé speciální funkce, jako je AirPlay.

24palcový monitor

Začátkem tohoto týdne často přesný leaker @dylandkt tvrdil, že Apple vyvíjí dva nové monitory, které mají stejné specifikace jako současný 24palcový iMac a nadcházející 27palcový iMac. Podle @dylandkt bude jeden z externích monitorů založen na aktuálním 24palcovém iMacu, který má následující specifikace:

  • 4,5K Retina displej s rozlišením 4480 × 2520
  • Jas 500 nitů
  • Podpora pro 1 miliardu barev
  • Podpora pro široký barevný gamut DCI-P3
  • Technologie True Tone, která automaticky upravuje vyvážení bílé tak, aby odpovídala teplotě barev okolního světla pro přirozenější vzhled
  • Stejně jako 24palcový iMac ani samostatný 24palcový monitor pravděpodobně nebude mít mini-LED nebo ProMotion, což znamená, že displej nebude mít zvýšený jas pro obsah HDR ani proměnnou obnovovací frekvenci až 120 Hz.

27palcový monitor

Podle @dylandkt bude větší 27palcový monitor obsahovat čip Apple Silcon, mini-LED displej a proměnnou obnovovací frekvenci 120Hz, takže by měl obsahovat ProMotion. Začátkem tohoto týdne analytik Ross Young tvrdil, že Apple plánuje v první polovině roku 2022 vydat nový 27palcový iMac s mini-LED displejem a ProMotion, takže se zdá, že zprávy o tomto produktu se shodují. O 27palcovém monitoru je v tuto chvíli známo jen málo, protože nový 27palcový iMac ještě nebyl vydán, takže nemáme kompletní specifikace.

Nový monitor Pro Display XDR

Apple také pracuje na 32palcovém monitoru, který bude pravděpodobně novou verzí Pro Display XDR, uvádí @dylandkt. Leaker uvedl, že monitor bude vybaven blíže nespecifikovaným čipem Apple Silicon a podporou ProMotion.