Pokud vás zajímá, co znamenají zelené a oranžové tečky, které občas vidíte na liště nabídek vašeho Macu, hned vedle ovládacího centra, jste na správném místě. Apple je přidal do macOS jako funkci ochrany osobních údajů, aby bylo možné označit, kdy aplikace používá mikrofon nebo kameru vašeho Macu.



Tato funkce byla poprvé představena na iPhonu a iPadu poté, co se ukázalo, že některé oblíbené aplikace přistupovaly k fotoaparátům zařízení na pozadí.

Zelená tečka

Zelená tečka znamená, že aplikace aktuálně používá fotoaparát vašeho Macu.

Oranžová tečka

Oranžová tečka znamená, že aplikace právě používán mikrofon vašeho Macu.

Pokud otevřete Ovládací centrum, zobrazí se ikona fotoaparátu nebo mikrofonu spolu s názvem aplikace, která tuto funkci nedávno používala. Tímto způsobem indikátory zabraňují tomu, aby aplikace na pozadí bez vašeho vědomí získala přístup ke kameře nebo mikrofonu, takže si můžete být jisti, že aplikace nenahrávají konverzace nebo videa. Můžete ovládat přístup jednotlivých aplikací ke kameře a mikrofonu vašeho Macu. Spusťte Předvolby systému a vyberte podokno Zabezpečení a soukromí a poté klikněte na Fotoaparát nebo Mikrofon na postranním panelu. Chcete-li aplikaci odebrat přístup k mikrofonu nebo kameře, jednoduše zrušte zaškrtnutí políčka vedle příslušné aplikace v seznamu.