Pokud máte iPhone nebo iPad můžete dále chránit své soukromí pomocí soukromé MAC adresy. To by mělo být užitečné zejména v případě, pokud se často připojujete k různým veřejným wi-fi sítím.



Platí, že pokaždé, když se připojíte k síti Wi-Fi bez ohledu na zařízení, které používáte, musí se vaše zařízení identifikovat v síti pomocí adresy MAC. MAC adresa je obvykle hardwarová adresa spojená s vaším zařízením a ve výchozím nastavení se stejná MAC adresa používá při přepínání mezi různými sítěmi Wi-Fi, což může představovat bezpečnostní riziko nebo riziko pro soukromí, protože identifikuje vaše zařízení. Kromě toho mohou síťoví operátoři a pozorovatelé snadno sledovat vaši aktivitu a získat přístup k vaší poloze v průběhu času, protože se používá stejná MAC adresa.

Jak používat soukromou MAC adresu na iPhonu a iPadu

Než budete pokračovat v postupu, ujistěte se, že vaše zařízení používá iOS 14/iPadOS 14 nebo novější, protože tato funkce ochrany osobních údajů není ve starších verzích k dispozici.

  • Otevřete aplikaci Nastavení.
  • V nabídce nastavení klepněte na Wi-Fi.
  • Zde klepněte na ikonu „i“ vedle sítě Wi-Fi, ke které jste aktuálně připojeni.
  • Zde uvidíte upozornění na ochranu soukromí, pokud je soukromá adresa Wi-Fi vypnutá. Klepnutím na přepínač Soukromá adresa tuto funkci povolíte.
  • Zobrazí se vyskakovací zpráva s výzvou, abyste se znovu připojili k síti Wi-Fi pomocí soukromé adresy MAC. Klepnutím na Znovu se připojit se odpojíte a znovu připojíte k síti.