Tento týden si připomínáme 25. výročí, kdy Apple oznámil zakoupení společnosti NeXT. Tento úžasný krok přivedl Steva Jobse zpět do Applu více než deset let poté, co společnost opustil.



„Akvizice společnosti NeXT je začátkem nové kapitoly v historii Apple a představuje milník v naší společnosti,“ řekl bývalý generální ředitel Apple Gil Amelio, když byla dohoda oznámena 20. prosince 1996. „Dnes Apple přivítal zpět svého nejtalentovanějšího vizionáře Steva Jobse, někoho, kdo může inspirovat novou generaci zákazníků a softwarových vývojářů a ukázat, že Apple zůstává skvělou společností pro inovace.“ Hlavním důvodem, proč Apple zakoupil NeXT, bylo získat přístup k jeho operačnímu systému NeXTSTEP, který sloužil jako základ Mac OS X.

Jobs se zpočátku vrátil do Apple jako poradce a poprvé se objevil na Macworld San Francisco v lednu 1997, aby oznámil podrobnosti o tom, jak Apple plánuje začlenit technologii NeXT do budoucích verzí Mac OS. Jobs nahradil Amelia ve funkci generálního ředitele společnosti jen o devět měsíců později. Pod vedením Jobse se Apple z téměř bankrotu stal nejhodnotnější společností na světě a postupně představil ikonické produkty jako iPod, iPhone a iPad. Bez zakoupení společnosti NeXT mohl být osud Apple daleko jiný.