Apple nám poskytl náhled toho, co lze očekávat od iPadu Air páté generace, když loni na podzim vydal vylepšený iPad mini 6. Zprávy tvrdí, že iPad Air 5 bude vydán na jaře ve stejnou dobu jako iPhone SE třetí generace. Co vše o něm ale víme?



Displej

Apple v současné době používá technologii TFT-LCD pro displej v iPadu Air a všech ostatních iPadech (kromě 12,9palcového iPadu, který používá mini-LED). Spolehlivý analytik Ming-Chi Kuo v březnu 2021 předpověděl, že iPad Air 5 bude obsahovat OLED displej jako každý nový iPhone, který se aktuálně prodává. Kuo však tuto zprávu v říjnu 2021 bohužel aktualizoval a uvedl, že Apple se rozhodl zůstat u technologie TFT-LCD pro iPad Air 5.

Jaké změny očekávat?

  • Čip A14 bude vyměněn za čip A15 nebo (pokud by byl vydán po iPhone 14) A16
  • Podpora 5G
  • Vylepšený přední fotoaparát ze 7 MP na 12 MP
  • Podpora Center Stage pro sledování objektu s automatickým posouváním a přibližováním během videohovorů

Mezi další plánované nové funkce patří podpora nahrávání videa v rozlišení 1080p při 25 snímcích za sekundu a 30 snímků za sekundu. K dispozici bude možná v několika nových barvách.

Spolehlivý japonský web MacOtakara minulý rok citoval čínského dodavatele a uvedl, že nový iPad Air bude více podobný současnému 11palcovému iPadu Pro. To znamená, že iPad Air 5 by mohl být vybaven fotoaparátem s dvěma objektivy pro standardní širokoúhlé záběry a ultraširokoúhlé záběry, jako iPhone 13. Další změna bude v počtu reproduktorů, které se změní ze dvou na čtyři.