Objevilo se mnoho zpráv o tom, co bychom mohli vidět v roce 2022, ale společnost Apple také pracuje na několika produktech, u kterých se neočekává, že budou vydány minimálně dalších 12 měsíců a v některých případech i mnohem déle.



Samozřejmě za předpokladu, že budou vůbec vydány. Apple pracuje na mnoha  produktech, z nichž některé nakonec vydány nejsou vůbec. V dnešním článku si shrneme, na čem společnost Apple pracuje a kdy by tyto produkty mohly být vydány.

1. iPady s většími displeji

Apple podle novináře Marka Gurmana z Bloomberg pracuje na iPadech s většími displeji. Největší iPady, které Apple v posledních letech vydal, jsou 11palcový a 12,9palcový iPad Pro. Zatímco většina uživatelů může mít problémy s držením iPadu většího než 12,9 palce po libovolně dlouhou dobu, větší displej by mohl být užitečný pro kreativní designéry a digitální umělce. Apple by však pravděpodobně musel provést významné softwarové změny v iPadOS, například v oblasti multitaskingu, aby byl takový displej proveditelný. Tato a další překážky naznačují, že se neočekává, že by větší iPady byly vydány v roce 2022 a místo toho pravděpodobně budou vydány někdy později.

2. Apple Glasses

Říká se, že Apple pracuje na nejméně dvou produktech AR/VR, včetně headsetu pro smíšenou realitu a elegantnějších brýlí pro rozšířenou realitu. AR/VR headset bude pravděpodobně špičkové zařízení, a přestože se očekává, že bude lehčí než stávající zařízení VR, nebude přenosný. Bloomberg to popsal tak, že uživatelům poskytuje 3D digitální prostředí určené pro hraní her, sledování médií a komunikaci. Na druhou stranu chytré AR brýle vypadají podobně jako běžné brýle, ale očekává se, že poskytnou mobilní, optický AR zážitek. Apple údajně spolupracuje s TSMC na vývoji „ultra-pokročilých“ micro OLED displejů o velikosti menší než jeden palec pro čočky, které budou obsahovat displeje a bude brýle nabízet jako příslušenství pro iPhone, což jim umožní být tenké a lehké.

Většina zpráv ukazuje, že Apple poprvé představí svůj headset možná již na začátku tohoto roku. Zprávy o vydání AR brýlí jsou méně jasné. Analytik Ming-Chi Kuo navrhl rok 2025, což je mnohem později, než původní plán společnosti Apple vydat je v roce 2023. Bloomberg oznámil, že stále zůstávají v rané fázi vývoje.

3. Apple TV s integrovaným reproduktorem a kamerou FaceTime

Podle Marka Gurmana z Bloomberg Apple pracuje na kombinované Apple TV s reproduktorem ve stylu HomePodu, který má také integrovanou kameru umožňující videohovory přes připojenou televizi. Kromě jasného potenciálu pro FaceTime hovory se uvádí, že nabídne standardní funkce Apple TV, jako je sledování videa a hraní her, spolu s funkcemi inteligentních reproduktorů, jako je přehrávání hudby a hlasové ovládání Siri. Stále se věří, že zařízení je v raném vývoji. Za předpokladu, že postoupí do výrobní fáze, je velmi nepravděpodobné, že se toho dočkáme před koncem roku.

4. Reproduktor HomePod s displejem

Apple údajně testuje reproduktor HomePod, který obsahuje displej ve stylu iPadu připojený přes robotické rameno, které sleduje uživatele po místnosti. Apple prý pracuje na tom, aby zařízení konkurovalo stávajícím reproduktorům s obrazovkami, jako je například Amazon Echo 10, který využívá rozpoznávání obličeje k udržení uživatelů v záběru během hovorů. Ze všech zmiňovaných produktů v seznamu je tento pravděpodobně ten nejméně pravděpodobný, že bude nakonec vydán. Podle agentury Bloomberg by měl být reproduktor v tuto chvíli považován za „koncept“, protože jeho vývoj je ve velmi raných fázích.

5. Apple Car

Práce na autonomním vozidle byla zkomplikována manažerskými posuny, změnami v zaměření a problémy s náborem lidí téměř od začátku a v jednu chvíli se zdálo, že se Apple posouvá směrem k vývoji základní technologie pro autonomní vozidla, spíše než na vývoj vlastního automobilu. Pod vedením Johna Giannandrea, šéfa Applu pro umělou inteligenci a strojové učení, se však projekt ‌znovu posouvá vpřed s ambiciózním cílem vyrobit autonomní elektrické vozidlo, které nevyžaduje lidský zásah, což se žádnému jinému výrobci automobilů nepodařilo. Apple je nyní ve fázi, kdy získává komponenty, mluví s dodavateli a uzavírá dohody s výrobními partnery‌. Apple má údajně za cíl vydat vozidlo do roku 2025, ale i tato časová osa se nakonec může ukázat jako příliš optimistická, takže ještě pěkných pár let nic nečekejte.

6. iPhone s Face ID pod displejem

Zdá se, že plán přesunout Face ID pod displej iPhonu byl odložen, a to navzdory původním zprávám o iPhonu 14, které tvrdily opak. První zprávy naznačovaly, že iPhone 14 bude obsahovat děrovaný design s Face ID, který se nějak zcela přesune pod displej, a později se proslýchalo, že místo toho bude obsahovat oválný výřez. Ross Young však nyní prohlásil, že iPhone 14 Pro bude mít v horní části displeje oválný výřez i děrování. Young věří, že otvor bude pro bodový projektor Face ID, zatímco oválný výřez bude údajně obsahovat přední kameru a infračervenou kameru pro Face ID. Young věří, že infračervená kamera se pod displej přesune až v roce 2023 nebo 2024.