Apple pracuje na novém iPadu Air, který má být vydán na jarní keynote, která se má konat 8. března. Neočekáváme příliš mnoho změn‌, ale existuje několik novinek, které stojí za to. V dnešním článku si shrneme, co vše o něm víme.



Design

Očekává se, že ‌iPad Air‌ bude vypadat stejně jako současný model, bez plánovaných změn designu. Je možné, že Apple představí nové barevné možnosti, aby se odlišil od stávajícího ‌iPadu Air‌, který je k dispozici ve stříbrné, vesmírně šedé, růžově zlaté, zelené a nebesky modré. Stejně jako iPad Pro má ‌iPad Air‌ design bez rámečků, ale neobsahuje Face ID. Místo toho je k dispozici Touch ID v tlačítku napájení. Bude i nadále obsahovat ‌Touch ID‌ a bude mít 10,9palcový displej a port USB-C.

Podpora 5G

Stejně jako nejnovější ‌iPad mini‌, bude ‌iPad Air‌ podporovat 5G. Čip v ‌iPadu mini‌ je omezen na sítě 5G pod 6 GHz spíše než na nejrychlejší sítě 5G mmWave, takže je možné, že stejné omezení bude i v ‌iPadu Air‌, ale není to jisté.

Nový čip

Očekáváme, že ‌iPad Air‌ dostane stejný 6jádrový čip A15, jaký je v ‌iPadu mini‌ 6 a řadě iPhone 13. Čip A15 v ‌iPadu mini‌ běží na 2,9 GHz místo 3,2 GHz jako v iPhonu, ale není jasné, zda tomu bude tak i v ‌iPadu Air‌.

Center Stage a FaceTime

Zprávy naznačují, že ‌iPad Air‌ bude obsahovat nový 12megapixelový ultraširoký přední fotoaparát, který bude fungovat s Center Stage, což je funkce poprvé představená v ‌iPadu Pro‌ a ‌iPadu mini‌ 6. Center Stage je funkce FaceTime navržená tak, abyste se během videohovoru ‌FaceTime‌ zůstali v obrazu, i když se pohybujete. Přestože byl Center Stage navržen pro ‌FaceTime‌, funguje také s dalšími video aplikacemi třetích stran, jako je Zoom.

Další funkce

V ‌iPadu Air‌ neočekáváme žádné další výrazné změny. Vzhledem k tomu, že design  zůstává stejný, je nepravděpodobné, že se dočkáme nějakých výraznějších změn výdrže baterie. Obsahovat bude i nadále port USB-C a bude kompatibilní s klávesnicí Magic Keyboard a Apple Pencil 2.