Každý rok vychází nový iPhone s lepšími fotoaparáty a rychlejším čipem. Zároveň starší modely stále dostávají aktualizace iOS, což je skvělé pro lidi, kteří nenakupují nové  telefony každý rok.



Ale jaký výkon nabízejí tyto staré iPhony s nejnovější verzí iOS? Společnost 9to5mac.com testovala iPhone SE první generace s iOS 15 a stále je překvapivě dobrý. Pro ty, kteří si nepamatují, iPhone SE první generace byl představen na začátku roku 2016 jako levnější alternativa k špičkovým iPhonům. Má stejný design a čtyřpalcový displej jako iPhone 5s, ale se stejným čipem A9 a 12megapixelovým 4K fotoaparátem jako iPhone 6s. iPhone SE první generace je podle testu stále docela použitelný i se systémem iOS 15. Když jej používáte pro základní úkoly, jako je surfování na webu, poslech hudby nebo používání sociálních sítí, je těžké si všimnout nějakého zhoršeného výkonu.

Přístup k nejnovější verzi iOS na šest let starém telefonu znamená, že můžete získat alespoň některé ze stejných funkcí, jaké jsou k dispozici na nejnovějším iPhonu, například režim soustředění, přepracovaná upozornění, nové Emoji a všechna nejnovější vylepšení ochrany soukromí a zabezpečení, která přicházejí s iOS 15. Můžete si také stáhnout a nainstalovat většinu aplikací dostupných v App Store, které fungují bez problémů s čipem A9.

V multitaskingu je pár zádrhelů, protože iPhone SE první generace má pouze 2 GB RAM, ale běžní uživatelé si jich nemusí ani všimnout. Bohužel funkce jako živý text, které vyžadují větší výpočetní výkon, nejsou na tomto telefonu dostupné. Jde o to, že byste si pravděpodobně neměli kupovat iPhone SE z roku 2016 v roce 2022. Ale pokud jste si tento telefon koupili při jeho vydání, stále funguje dobře na základní věci a může sloužit jako dobrý záložní telefon pro případ nouze.