Když Apple začátkem tohoto roku oznámil Mac Studio a Studio Display, společnost také v tichosti představila nový kabel Thunderbolt 4 Pro schopný přenášet data až 40 Gb/s a nabíjet až 100 W.



I když je k dispozici za velmi vysokou cenu, nový teardown kabelu ukazuje, proč je příslušenství tak drahé. Teardown provedla společnost ChargerLAB, která zveřejnila video ukazující všechny podrobnosti a specifikace kabelu Thunderbolt 4 Pro. Kabel, který byl rozebrán, byla 1,8metrová verze, protože 3metrová verze zatím není v obchodech k dispozici. Nový kabel Thunderbolt se vyznačuje opleteným designem, který jej činí odolnějším. Ale i když to může zvenku vypadat jako obyčejný kabel, vnitřek kabelu odhaluje některé zajímavé detaily. Jak ukazuje ChargerLAB, příslušenství je koaxiální kabel s 19 dráty uvnitř. Kabel je chráněn voděodolnou a prachotěsnou tkanou vrstvou. Pod tkaninou je další ochrana vyrobená z termoplastického elastomerního materiálu (TPE) s tenkou fóliovou vrstvou.

Mezi 19 dráty je 5 pocínovaných měděných drátů používaných pro napájení. Video poznamenává, že většina drátů je pokovena stříbrem a čistou mědí. Vnitřek konektorů, které jsou chráněny tvrdým černým plastem a mosazným pouzdrem, obsahuje více součástek. Jednou z nejpozoruhodnějších součástí je čip Intel, který spravuje připojení Thunderbolt a funguje jako rekonstruktor signálu. Každý konektor má 24 pinů, které jsou všechny pozlacené. ChargerLAB vysvětluje, že kabel Thunderbolt 4 Pro je vyroben z prémiových materiálů, díky kterým je odolnější a méně náchylný k poškození, nemluvě o licencovaném čipu Intel, který stabilizuje přenos signálu. Profesionálům, kteří neustále přenášejí velké množství dat, jistě přijde vhod.