Apple přejde na port USB-C u všech nebo možná některých modelů řady iPhone 15, které mají být vydány ve druhé polovině roku 2023, řekl dnes analytik Ming-Chi Kuo ve své nové zprávě.



Od ‌iPhonu‌ 5 obsahuje iPhone port Lightning, přestože velká část zařízení přešla na USB-C. V dnešním tweetu Kuo uvedl, že nejnovější průzkum dodavatelského řetězce naznačuje, že Apple v roce 2023 přejde na port USB-C. Kuo poznamenal, že USB-C zlepší přenosové rychlosti na ‌iPhonu‌ a zlepší rychlost nabíjení. Jedním z možných důvodů změny je tlak, který na Apple vyvíjí EU. EU pokračuje v přijímání nových právních předpisů, které by Apple donutily přejít na USB-C na všech iPhonech, iPadech a AirPodech prodávaných v Evropě.

Pokud by taková legislativa byla schválena, vyžadovala by, aby Apple buď do Evropy dodával speciálně navržené modely svých produktů vybavených USB-C portem, nebo přijal USB-C pro všechny své produkty. Většina iPadů již obsahuje port USB-C pro rychlejší přenos z příslušenství, jako jsou fotoaparáty. Pro fotografy a kameramany, představuje port Lightning překážku pro přenos velkých souborů videa a fotografií. Přechod na USB-C by usnadnil tento pracovní postup a byl by podporován širším ekosystémem příslušenství USB-C.