Přírodní zdroje jako zlato a měď jsou zásadní pro výrobní proces elektronických produktů. A protože jsou tyto zdroje tak cenné, existuje mnoho nelegálních těžařských společností po celém světě. 



Bohužel se zdá, že Apple, Google, Microsoft a Amazon kupují zlato nelegálně vytěžené v Brazílii pro své produkty. Místní brazilské noviny Repórter Brasil v pondělí odhalily, že tyto čtyři velké technologické společnosti používaly nelegální zlato z brazilských zemí nacházejících se v amazonském deštném pralese. Toto zlato bylo primárně určeno pro smartphony a počítače od Apple a Microsoft, stejně jako pro servery od Googlu a Amazonu. Dokumenty, které autoři zprávy viděli, potvrzují, že společnosti nakupovaly zlato od rafinerií Chimet a Marsam v letech 2020 až 2021. Obě rafinerie byly vyšetřovány brazilskou federální policií kvůli nezákonné těžbě přírodních zdrojů, kromě několika obvinění souvisejících s poškození životního prostředí.

Ačkoli je těžba přírodních zdrojů na původních územích v Brazílii zakázána, existuje několik nelegálních těžařských společností, které tyto zdroje těží a prodávají jiným společnostem po celém světě. Těžba nerostů totiž vede k odlesňování amazonského pralesa a kontaminaci řek rtutí. Každá společnost kotovaná na americké burze má povinnost hlásit své dodavatele přírodních zdrojů. Přestože jsou Chimet a Marsam v Brazílii vyšetřovány, tyto rafinerie jsou v současnosti certifikovány ve Spojených státech a v Evropě. Ačkoli technologické společnosti tvrdí, že používají čisté materiály, zdá se, že ne všechny mají skutečný zájem dozvědět se, odkud tyto materiály pocházejí.