Apple zaplatí 50 milionů dolarů na urovnání hromadné žaloby z roku 2018 kvůli vadným motýlím klávesnicím, které se používaly na MacBooku v letech 2015 až 2019, uvádí agentura Reuters.



Zákazníci v Kalifornii, na Floridě, v Illinois, v Michiganu, New Jersey, New Yorku a Washingtonu tvrdili, že Apple věděl o vadném motýlkovém mechanismu a zatajil tuto skutečnost, zatímco pokračoval v prodeji MacBooků s touto klávesnicí. MacBook Pro, MacBook Air a MacBook obsahovaly motýlkovou klávesnici v letech 2015 a 2016, přičemž Apple propagoval tenkost klávesnice a stabilitu. Nedlouho poté, co byly vydány, zákazníci zjistili, že tyto klávesnice jsou náchylné k poškození. Tisíce zákazníků se setkaly s problémy s lepením a jiným selháním kláves, když se do klávesnice dostal prach a jiné částice.

Apple nakonec v červnu 2018 spustil program oprav, ale týkal se pouze MacBooku, MacBooku Pro a ‌MacBooku Air‌ po dobu čtyř let a Apple pouze vyměnil motýlkové klávesnice za jinou, takže někteří zákazníci se setkali s opakovanými problémy. Žaloba se týká pouze zákazníků ve výše zmíněných státech a právníci očekávají maximální odškodnění ve výši 395 dolarů zákazníkům, kteří vyměnili více klávesnic, 125 dolarů lidem, kteří vyměnili jednu klávesnici, a 50 dolarů lidem, kteří vyměnili krytky kláves. Vyrovnání je předběžné a bude muset být schváleno soudcem, který na případ dohlíží.