Již dnes byly zveřejněny první recenze nového MacBooku Air s čipem M2. Jeden pozoruhodný detail potvrzený The Verge je, že základní model má jeden čip NAND, což povede k nižší rychlosti SSD v benchmark testech, ale reálný výkon se může lišit.



Minulý měsíc bylo zjištěno, že 256GB model 13palcového MacBooku Pro s čipem M2 má až o 50 % nižší rychlost čtení SSD a až o 30 % nižší rychlost zápisu SSD ve srovnání s ekvivalentním modelem předchozí generace. Vyplývá to ze skutečnosti, že Apple u  MacBooku Air a 13palcového MacBooku Pro v základní konfiguraci přešel na používání jediného 256GB flash paměťového čipu namísto dvou 128GB čipů. Modely ve vyšší konfiguraci jsou vybaveny více čipy NAND, což umožňuje vyšší rychlosti.

V prohlášení vydaném pro The Verge Apple uvedl, že zatímco benchmark testy nového MacBooku Air a 13palcového MacBooku Pro s 256GB úložištěm mohou zobrazovat rozdíl ve srovnání s modely předchozí generace, výkon v reálném světě je však jiný. Není jasné, zda prohlášení společnosti Apple výslovně odkazuje na skutečný výkon SSD nebo celkový výkon systému. Některé testy 13palcového MacBooku Pro v základní konfiguraci s čipem M2 ukázaly, že rychlosti SSD byly nižší i v reálném světě, ale výsledky byly smíšené. Celkově vzato, pokud jsou pro vás důležité vyšší rychlosti SSD, doporučujeme nakonfigurovat nový MacBook Air s úložištěm alespoň 512 GB.